Hlavní obsah

Dobrá zpráva z Mariupolu: malá Veronika unikla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh devítileté Veroniky, která na začátku války uvázla v Mariupolu u babičky a jejíž matka žijící v Česku o ní neměla týdny žádné zprávy, nabral šťastnější směr. Dívka z obleženého města i s babičkou unikla. Obě se teď snaží dostat do Česka.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

V takových podmínkách teď žijí lidé v rozbombardovaném Mariupolu.

Článek

Její maminka Karyn Právu před třemi týdny popsala, jak byla strachy bez sebe, nemohla spát a trápila se, že dceři nemůže pomoci. Před pár dny se jí konečně podařilo s rodinou spojit: jsou v pořádku, podařilo se jim z Mariupolu uniknout.

Cesta byla hodně dramatická. Stříleli po nich
matka

„Více než měsíc se schovávaly ve sklepě rodinného domku nedaleko centra. Okolo padaly rakety a střelba utichala jen občas. Slibovaná záchrana a odvoz do bezpečí se každý den odkládaly,“ řekla v neděli Právu Karyn, která pracuje jako uklízečka v jedné z pražských porodnic.

Devítiletá dcerka jí uvázla v Mariupolu u babičky

Válka na Ukrajině

Její rodina – matka se svým druhým manželem, synem a také její dcera – zažívala hrozné dny a noci. „Vyprávěli mi, že to bylo strašné. Na zahradě vedle domu vybuchla raketa. Naštěstí nikoho nezabila ani nezranila,“ líčí otřesné zážitky Karyn.

V obklíčeném městě je málo jídla i pití, nejde tam elektřina ani plyn. „Matčin manžel chodil ven a sháněl jídlo, kde se dalo. Také sousedé jim pomáhali. Pro vodu chodili do přírody, do studánky,“ uvedla Karyn.

Myslela jsem, že jsem zešílela, vzpomíná žena z mariupolského divadla

Válka na Ukrajině

Po nekonečném čekání na evakuaci si nakonec sehnali auto a ujeli do města Doněck. To sice leží na území separatistické republiky, ale je tam bezpečněji než v Mariupolu.

Zaminovaná cesta

„Nejdříve chtěli vyrazit na západ do Záporoží. Ale silnice tam byly zaminované. Nakonec byl směr do Doněcka jediný možný. I tak byla jejich cesta hodně dramatická, protože po nich stříleli, tak přidali plyn a podařilo se jim ujet,“ poznamenala Karyn.

Jsem moc šťastná, ale bojím se o ně stále, protože v Doněcku se také válčí, ale naštěstí ne tak jako v Mariupolu
matka

„Jsem moc šťastná, ale bojím se o ně stále, protože v Doněcku se také válčí, ale naštěstí ne tak jako v Mariupolu,“ uvedla Karyn. Teď už spolu mohou pravidelně telefonovat a přemýšlí, jak je dostat do bezpečí v Česku.

Karyn v Česku bydlí už sedm let, z Mariupolu se přestěhovala do Prahy za babičkou Zojou, která má české občanství. Ze svého rodného města utekla v roce 2015, rok poté, co začala občanská válka na Donbasu.

FOTO: Humanitární pomoc pro Mariupol se zasekla, lidé vaří na ohni před domy

Válka na Ukrajině

„Odešla jsem, protože jsem měla pořád strach o sebe i o tehdy dvouletou Veroniku, nemohla jsem si zvyknout, že se nedaleko našeho města pořád střílí,“ vysvětlila.

Jak do Prahy

V Praze žije se svým mužem a čtyřletým synem Myroslavem. Dcera Veronika chodila v Praze do školky i do první a druhé třídy. Loni na prázdniny odjela za babičkou na Ukrajinu, protože se tam situace oproti minulosti zlepšila a Karyn chtěla, aby se Veronika učila i rodnému jazyku.

„Když se začala situace zhoršovat, chtěli jsme ji dostat zpátky, ale už to nešlo,“ posteskla si.

Do Záporoží dorazilo přes 40 autobusů s uprchlíky z Mariupolu

Válka na Ukrajině

Teď vymýšlí plán, jak celou rodinu dostat do Prahy. Podle Karyn jim naproti pojede zřejmě babička Zoja, protože ona kvůli malému synovi nemůže. „Určitě ale nemůže přes Ukrajinu, protože je to moc nebezpečné. Telefonujeme a zjišťujeme, jak nejlépe se tam dostat, ale zatím nevíme,“ dodala Karyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám