Hlavní obsah

Myslela jsem, že jsem zešílela, vzpomíná žena z mariupolského divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Měla jsem štěstí. Zrovna v době exploze jsem odběhla na sousední ulici. Slyšela jsem, že letí letadlo. Přitiskla jsem se ke zdi a zaslechla výbuch někde vedle,“ vzpomíná v televizi currenttime.tv na hrůzný den Marija Kutnjakovová, obyvatelka Mariupolu, která zázrakem přežila útok na divadlo, ve kterém se schovávaly stovky obyvatel města.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek zničeného mariupolského divadla

Článek

„Protože moje rodina se skrývala v divadle, hned jsem tam běžela. Jako první jsem spatřila prakticky celou střechu na silnici, pak jsem viděla kouř. Mnoho lidí leželo v parku u divadla,“ uvedla.

Do Mariupolu míří 45 autobusů, odvezou civilisty

Válka na Ukrajině

K divadlu Marijina rodina přišla 16. března v naději, že se dostane do evakuačního konvoje. Cestou ale narazili na ruské tanky. „Bylo nás šest. Běželi jsme ulicí a střílely na nás tanky. Doběhli jsme k divadlu a tam byl relativně klid. Centrum města bylo tou dobou celkem bezpečné,“ popsala.

Zoufalé volání

Lidé podle ní chodili k divadlu denně. „Čekali, že tam přijedou autobusy a odvezou je pryč. Chodili každé ráno na náměstí, do parku, pro zprávy. V divadle přežívaly stovky lidí, ale do parku jich také hodně chodilo a ruští vojáci zvolili dobu, kdy tam bude nejvíc lidí, aby bylo hodně obětí,“ řekla mladá žena.

FOTO: Vojáci ve znovudobytých městech dokumentují rozsah škod, z Irpině vynášejí mrtvé

Válka na Ukrajině

V době útoku v divadle bylo kolem 600 lidí. Po výbuchu jich podle ní vyběhlo z krytu asi dvě stě. „Slyšela jsem volání: Ljošo! Mami! Tati! Zranění leželi na ulici, budova se složila. Bomba spadla doprostřed divadla. Střecha smetla boční zdi. Celý prostředek se zřítil,“ vzpomíná.

Podruhé se narodili

Lidé v podzemí přečkali útok bez zranění. „Bylo jich tam hodně, spali v šatnách, v koncertní síni, na scéně, na chodbách. Moje rodina byla v sále ve druhém patře,“ popsala hrůzu.

„Viděla jsem zraněné, děti se zkrvavenými tvářemi. Všichni křičeli, budova začala hořet. Běžela jsem ke dveřím do koncertní síně. Jedno schodiště zůstalo víceméně celé. Své blízké jsem nenašla a vyběhla jsem opět ven. Křičela jsem jejich jména, ale bylo to zbytečné. Bylo tam příliš mnoho zraněných a mrtvých,“ sdělila.

Rusové porušili slib a dál devastovali Černihiv

Válka na Ukrajině

„Pak jsem vykřikla příjmení naší rodiny a slyšela jsem odpověď. Myslela jsem, že jsem zešílela, bylo to jako z podzemí. Z ulice ale vedl vchod do krytu a moje rodina tam stačila vběhnout. Vstoupila jsem a uviděla svou sestru a matku. Jako kdybychom se všichni podruhé narodili,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám