Hlavní obsah

Do Záporoží dorazilo přes 40 autobusů s uprchlíky z Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer dorazilo do Záporoží po více než deseti hodinách z jihoukrajinského Berďansku 42 autobusů s uprchlíky. V drtivé většině šlo o obyvatele Mariupolu, kterým se podařilo z města dostat.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Konvoj autobusů s mariupolskými uprchlíky dorazil do Záporoží.

Článek

Za normálních okolností by cesta z Berďansku přes Melitopol do Záporoží trvala něco málo přes tři hodiny. Koloně autobusů teď ale cesta trvala více než deset hodin.

Než byli lidé v Záporoží puštěni z autobusů, úředníci ještě prověřovali jejich doklady. Pak už se mohli uprchlíci vydat směrem k dobrovolníkům a zdravotníkům, kteří na místě pomáhají.

„Téměř všichni, se kterými jsem mluvil, pochází z Mariupolu,“ uvedl reportér americké stanice CNN Ivan Watson.

Cestující z autobusů uvedli, že na řadě ruských checkpointů vojáci chtěli po mužích, aby se svlékli, a hledali tetování. Už dříve přicházely zprávy, že ruští vojáci takto odhalují možné příslušníky dobrovolnických praporů, ve kterých bojuje řada nacionalistů.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Většina lidí přijela z Mariupolu a přilehlého okolí.

„Jeden z cestujících uvedl, že jistý osmnáctiletý chlapec taková tetování měl a byl okamžitě ruskými vojáky zadržen, naložen do obrněného vozidla a odvezen pryč,“ uvedl Watson.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Na cestě lidé strávili přes deset hodin a museli projít řadou ruských kontrol.

V boji těžce zkoušeném Mariupolu stále zůstává více než sto tisíc civilistů. Během pátečního dne se do města pokoušel marně dostat tým Červeného kříže s humanitární pomocí. V sobotu se opět zkusí dostat do města.

Plánovaná evakuace Mariupolu se nezdařila

Válka na Ukrajině

Strategicky položený Mariupol na začátku tohoto měsíce obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem. Rusko popírá, že by cílilo na civilisty, čemuž ale protiřečí svědectví místních i novinářů. Podle místních úřadů během obléhání zemřelo ve městě na 5000 civilistů, včetně 210 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám