Hlavní obsah

Liberec

Foto: Profimedia.cz
Článek

Liberec je s více než sto tisíci obyvateli pátým největším městem v Česku, třetím v Čechách. Leží ve Frýdlantském výběžku, v údolí mezi Lužickými a Jizerskými horami. Po staletí byl centrem obchodu i průmyslu. V současnosti je rovněž krajským městem, tedy centrem Libereckého kraje.

Liberec se nachází asi 91 km severo-severovýchodně od Prahy a asi 99 km severo-severozápadně od Hradce Králové. Leží v Liberecké kotlině Žitavské pánve, konkrétně mezi Ještědsko-kozákovským hřbetem a Jizerskými horami.

Minulost města je pevně spjatá s německou komunitou. Ta jej nazývala Reichenberg.

Do roku 1939 zabíral Liberec plochu 6,2 km², což dnes představuje historický střed města. Následné připojení okolních 23 obcí plochu města téměř zdvacetinásobilo. Nynější rozloha se ustálila ve statistikách na 106,1 kilometru čtverečním.

Liberec leží jen pár kilometrů od dalšího významného města v regionu, Jablonce nad Nisou. Spojuje je například tramvajová doprava. Společně vytvářejí aglomeraci s přibližně 150 tisíci obyvateli.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Silueta liberecká radnice při západu slunce

Historie

Liberecká historie sahá až do středověku. Nynější město leželo na obchodní stezce z Čech do Lužice. Přechod Ještědského hřebene byl ovšem pro obchodníky se zbožím příliš náročný, proto pod ním založili malou osadu pro odpočinek.

Poprvé je zmiňovaná roku 1352 jako Reychinberch. V následujících stoletích se postupně měnila na poddanské městečko, což písemně potvrdil roku 1577 císař Rudolf II. V té době také vznikají první kamenné stavby, včetně zámku.

Zásadní proměnu Liberec prodělal v druhé polovině 18. století, kdy bylo jeho centrum zastavěno zděnými domy v klasicistních formách. Osmnácté století bylo rovněž ve znamení boomu textilního průmyslu, který se ostatně ve městě budoval už od 16. století.

V 19. století se pak přidal kovoprůmysl. V té době se Liberec rozrůstá tak, že mu v důležitosti konkurovala v Čechách jen Praha. Působily tam tři konzuláty, padesát textilních továren, šedesát továren zaměřených na kovoprůmysl, mimo jiné i na výrobu automobilů RAF (Reichenberger Automobil-Fabrik).

Kvapný rozvoj města v 19. století urychlilo rovněž vybudované železniční spojení. Například v roce 1859 byly otevřeny tratě do Pardubic a německé Žitavy.

BEZ KOMENTÁŘE: Fenomenální pohled na horu Ještěd Video: Novinky

Spory s Němci

Až z 19. století pochází pravděpodobně také český název města Liberec. Vznikal po staletí komolením německého názvu, mimo jiné se mu říkalo i Rychberk. Český živel byl přitom mezi obyvateli dlouhodobě ve výrazné menšině, ještě koncem 19. století tvořili Češi jen sedm procent obyvatel.

Éru prosperity celého regiónu ukončila 1. světová válka a následující národnostní rozmíšky. Obchodníci ztratili tradiční odběratele v Německu a Rakousku. Sudetští Němci navíc odmítli po roce 1918 být součástí vzniklého Československa. Založili proto v severním pohraničí provincii Deutschböhmen s vlastní vládou, měnou a Libercem jako hlavním městem. Jejich snaha přidružit se k Německu, nebo Rakousku potlačila téměř bez bojů nová československá armáda.

Napětí ale nezmizelo. V roce 1935 vyhrála volby v Liberci Sudetoněmecká strana (Sudetendeutsche Partei – SdP), jejímž předákem byl rodák z Vratislavic nad Nisou Konrad Henlein. Po Mnichovu bylo město Němci zabráno a Češi vyhnáni do vnitrozemí. Liberec se stal hlavním městem nové sudetské župy a sídlem místodržícího.

Textil a Lipo 

Konec války přinesl Liberci skoro úplnou obměnu obyvatel. Němci byli odsunuti do dvou let, tedy do roku 1947. Německou stopu smazalo také znárodnění jejich textilních firem. V Liberci se to týkalo například společností Johann Liebig, Herminghaus a spol., Hoffman a Hettwer či C. Neumann a synové.

Od března 1946 v Liberci sídlily České vlnařské závody, jež v září 1948 přijaly jméno Textilana - celkově ji poté tvořilo 39 závodů s 9000 zaměstnanci.

Město před rokem 1989 proslavila v Československu i výrobna cukrovinek Lipo, domov sladkých bonbónů pro děti.

V současnosti je Liberec známý ve světě automobilového průmyslu, a to zejména lisováním plastů a výrobou forem v podniku Magna Exteriors (Bohemia). Ve stavebnictví se zase v republice prosazuje firma Syner.

Tipy na výlety: Liberec a Jablonec nad Nisou. Ochutnávka přitažlivých míst

Cestování

Architektura

Liberec je oblíbeným turistickým centrem. Malebné domy obklopující náměstí z něj učinily architektonickou perlu severu Čech. Známá je především radnice postavená za pět let v novorenesančním stylu a dokončená v roce 1893.

Za budovou radnice se nachází Divadlo Františka Xavera Šaldy z roku 1893. Zlaté jádro města pak tvoří budovy spořitelny, muzea a obchodní komory z let 1901 - 02.  Rozmach a vliv Liberce dokládají rovněž honosné vily vybudované na přelomu 19. a 20. století.

Do učebnic vešla také stavba přehrady na Harcovském potoce v letech 1902 - 1904 vybudované v reakci na mohutnou ničivou povodeň z roku 1897. Projekt Intze z Cách přitom upustil od tradičních sypaných hrází. Vznikla tak vůbec první zděná přehradní hráz v Evropě. Přehrada je i s podzemními základy vysoká 20,5 metru, 157 metrů dlouhá a koruna se zvedá 13 metrů nad terén.

Z poválečné architektury proslavil město pod Ještědem především netradiční hotel s restaurací. Moderní věž ve tvaru rotačního hyperboloidu vznikla podle projektu ing. Arch. Karla Hubáčka. Stala se dominantou kraje. Hubáčkovo dílo ocenili také v zahraničí, získal za něj prestižní Perretovou cenou. Objekt byl otevřen 21.9.1973.

Články k tématu

Ještěd slaví 50 let. Původně se nelíbil

Česká stavba 20. století, originální budova hotelu a vysílače na Ještědu, oslavila v neděli 9. července 50 let. Dodnes udivuje tím, jak přirozeně dotváří...

RECENZE: Liberecká Cesta do zkázy i vykoupení

Operní soubor libereckého Divadla F. X. Šaldy uvedl další ze svých projektů, jež pro operu dokážou zaujmout i ty, kteří ji pokládají za příliš náročné umění....

Liberec rozzáří loutky i dětské úsměvy

Již po sedmadvacáté se do Liberce sjedou loutkáři věnující svou tvorbu nejmenším divákům. Festival Mateřinka 2023 nabídne od 13. do 17. června představení dvou...

Pasta Oner naráží na krizi tlumenou dopaminem

Výtvarník Pasta Oner, už pár desetiletí známý skeptický glosátor současnosti, poněkud zvážněl a v nové site-specific instalaci se opřel do zasmušilých tónů....

Pavel zamíří do Libereckého kraje

Prezident Petr Pavel zamíří příští týden do Libereckého kraje. Bude tak pokračovat ve výjezdech do regionů, které avizoval po svém zvolení.

Policie našla 14letou dívku z Liberce

Policie ve středu odpoledne našla 14letou dívku z Liberce. Je v péči zdravotníků a mimo ohrožení života. Dívka se v úterý vpodvečer nevrátila z vycházky poblíž...

Lidé našli v řece v Liberci tělo muže

Policie v Liberci vyšetřuje úmrtí muže, jehož tělo objevili lidé ve čtvrtek odpoledne v korytě Lužické Nisy v centru krajského města. K objasnění příčin jeho...

Soud zprostil obžaloby lékaře Bartáka

Krajský soud v Liberci v pátek zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tři vraždy a vydírání.

Policie pátrá po 13leté školačce

Policie za pomoci veřejnosti vypátrala 13letou školačku z Liberce, která se v pátek se nevrátila ze školy v nedaleké Chrastavě. „Hledanou dívku policisté našli...

Koalice v Liberci je čtyřčlenná

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) kandidující společně s TOP 09 a lidovci v pátek podepsali koaliční smlouvu s hnutím ANO, ODS a Piráty. Strany obsadí...

V Liberci se rýsuje koalice bez ANO

Ve většině krajských měst uspělo, Liberec si ale hnutí ANO na tabuli cti nepověsí. Lepší volební výsledek sice straníci Andreje Babiše v libereckých...

Na severu Čech mocně posílila SPD

Je to jedna z věcí, kterou odkryly komunální volby. Na neklidném severu Čech má krajní pravice mnohem více sympatizantů, než se doposud zdálo. Ve velkých...

Řidič nepřežil náraz do stromu na Liberecku

Tragicky skončila dopravní nehoda, k níž došlo v sobotu krátce po půl deváté večer u Kunratic u Frýdlantu na Liberecku. Osobní automobil tu narazil do stromu....

V Liberci hořela čistírna odpadních vod

Až do sobotního odpoledne likvidovali hasiči požár v čistírně odpadních vod v Liberci. Hořelo obložení a střešní konstrukce. Policie případ kvalifikovala jako...

Půta výzvou popudil koalici

Výzva Starostů pro Liberecký kraj (SLK) v čele s hejtmanem Martinem Půtou, aby vláda důsledněji řešila dopady růstu cen energií a paliv, koaliční špičky...