Hlavní obsah

Tipy na výlety: Liberec a Jablonec nad Nisou. Ochutnávka přitažlivých míst

Řada krás České republiky se soustředí do severních Čech. Vedle malebné přírody Jizerských hor využívané k túrám i lyžování překypují pamětihodnostmi i samotná největší města Libereckého kraje – Liberec i Jablonec nad Nisou. Přinášíme drobnou ochutnávku zajímavých míst, která byste při svých cestách neměli vynechat.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Vysílač Ještěd ční nad Libercem

Článek

1. Liberec

Na jihozápadním okraji Liberce se tyčí jedna z hlavních dominant regionu – hora Ještěd. Ve druhé polovině 20. století zde ve výšce přes 1 000 m n. m. vyrostl televizní vysílač. Z centra města se sem dopravíte tramvají do Horního Hanychova. Pokračovat můžete pěšky, v takovém případě se připravte na tříkilometrový výšlap. V zimních měsících se nabízí i šance k lyžování díky vlekům a devíti kilometrům sjezdovek různých obtížností.

Když se budete držet centra města, zamiřte na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Tam stojí liberecká radnice, nabízí i prohlídkové okruhy. Filmoví nadšenci mohou vzpomínat na snímky, které v jejích prostorech vznikaly. Řadí se k nim například Českými lvy oceněný film Obsluhoval jsem anglického krále nebo česko-západoněmecký seriál Cirkus Humberto. Pokud je pro vás Ještěd příliš z ruky, jistě obstojí rozhled ze zdejší věže.

Foto: Profimedia.cz

Liberecká radnice (vpravo) na náměstí Dr. Edvarda Beneše

Když se vám poštěstí, bude zrovna otevřená Kavárna Pošta vedle radnice. Po svém vzniku v 19. století sloužila čekajícím na zásilky, které směřovaly na sousedící poštu. Běžně se nejde dostat ani na blízký liberecký zámek, obdivovat jej ale můžete z přilehlých parků. Případně se vydejte do necelých 30 kilometrů vzdáleného Frýdlantu, kde stojí přístupný hrad ze 13. století i renesanční zámek.

Odpočinkem a přestávkou se může stát komplex Centrum Babylon. Patří do něj aquapark, dětské zábavní centrum Funpark či vzdělávací místo vědy a techniky iQPARK. Je koncipované zejména pro děti do 8 let, ostatní zvídaví lidé směřují spíše do sousedního centra iQLANDIA.

Celá rodina může společně také zamířit do Zoo Liberec ve Starém Městě u tramvajové smyčky Lidové sady. Vznikla již v roce 1904, je tak nejdéle provozovanou na českém území. Původně se založení datovalo rokem 1919, až při přípravě oslav domnělého stého výročí se badatelé v archivech dopátrali skutečného stáří. Od roku 1994 chová zoo bílé tygry, uměle vyšlechtěnou formu tygra indického. V blízké Lesní ulici se nachází vchod do Botanické zahrady Liberec.

Foto: ZOO Liberec

Tygřata Shankar a Mia, narozená v liberecké zoo

Kam na výlet do zoologických zahrad

Tipy na výlety

Po cestě tramvají ze zoo zpět do centra minete po pravé ruce Severočeské muzeum. Zdejší expozice vás seznámí s dějinami města, severočeského regionu i mj. se způsoby šíření hudby. Trochu jiný pohled na historii Liberce nabízí Kryt civilní obrany. Původně měl sloužit autům jako tunel, na tento účel ale nedošlo. Na jeho prohlídku je nutné se předem objednat, rezervace i prodej lístků zajišťuje Městské informační centrum Liberec.

Zájemci o automobilismus mají příležitost vydat se do Vratislavic nad Nisou na okraj města. Stojí v nich rodný dům Ferdinanda Porscheho, kde žil do svých 18 let. V roce 2016 zde bylo otevřeno muzeum připomínající život a tvorbu konstruktéra mj. Volkswagenu Typu 1 známého jako Brouk.

Foto: Škoda Auto

Auto Union Typ C Grand Prix v libereckém Rodném domě Ferdinanda Porscheho

2. Jablonec nad Nisou

Vratislavice představují část hranice mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Ale do samotného centra Jablonce se ještě několik kilometrů projedete. Nudit se ale nebudete ani tam. Muzeum skla a bižuterie připomíná, čím si město vysloužilo světový věhlas. Seznámíte se i s materiály využívanými k výrobě šperků. K muzeu ještě patří pracoviště Kristiánov na území nedalekého Bedřichova.

Foto: msb-jablonec.cz

Nekonečný příběh bižuterie prezentuje jablonecké muzeum.

Pivo, sklo i rekordy. Tipy na pozoruhodná česká a moravská muzea

Tipy na výlety

V těsném sousedství muzea najdete Eurocentrum, místo pro kulturní a společenské akce. Prohlédněte si, jaké budou probíhat zrovna během vaší návštěvy města. Společenský život můžete okusit i na několika veřejných ohništích. Jejích rozmístění dole ukazuje souhrnná mapa. Dbejte ale na provozní řád.

Na počátku 30. let vyrostla v centru nová budova radnice na Mírovém náměstí. Nabízí prohlídky, můžete zde i vystoupat na věž a obdivovat rozhled po okolí. Nedaleká stará radnice z 19. století se stala sídlem městské knihovny. Pokud naopak chcete z výšky vidět centrum, zamiřte na vyhlídku Petřín ve Vrkoslavicích na jihu města.

Podle vašich vlastních zájmů lze využít či poupravit nabízené vycházkové trasy, které Jablonec nad Nisou prezentuje na svých webových stránkách. Umožňují získat schopnost orientace v centru či si prohlédnout městské architektonické skvosty.

Foto: muzeum-hracek-jablonec.cz

Muzeum hraček v Jablonci nad Nisou shromažďuje všemožné prostředky dětské zábavy.

S dětmi se vydejte do Muzea hraček a ukažte jim, čím se šlo zabavit ve 2. polovině 20. století. Návštěva se ale nehodí pro osoby s pohybovými obtížemi, protože přístup je bariérový v domě bez výtahu.

Chvíle plné odpočinku zažijete u Jabloneckého moře, jak místní nazývají přehradu Mšeno. Vedle koupání a vodních sportů zdejší oblast nabízí i několik sportovních hřišť či barník – plovoucí bar. Bližší informace o aktuální městské nabídce zábavy a trávení času vám podá turistické infocentrum Jablonec nad Nisou.

Tipy kam na výlet v ČR:

Česko nabízí nesčetně možností, kam se vydat na výlet. Ať už se chystáte vydat do přírody nebo za památkami českých měst, na serveru Novinky.cz najdete řadu tipů kam vyrazit.

Výlety v českých městech a okolí:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám