Hlavní obsah

Jihokorejské filmy a seriály, které vás pobaví i rozpláčou

Poté, co v roce 2020 získal oscarovou cenu za nejlepší film roku snímek Parazit jakožto historicky první cizojazyčný film, s jihokorejskou kinematografií jako by se roztrhl pytel. Přinášíme tipy na 10 filmů a seriálů Jižní Koreje, které byste si neměli nechat ujít.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský film Parazit. Ilustrační foto

Článek

1. Parazit

Co vše jste schopni udělat pro peníze a dobré sociální postavení? Snímek Parazit sleduje čtyřčlennou, chudou rodinu, která touží po obojím. Když se synovi naskytne příležitost doučovat za dobré peníze angličtinu dcery bohatého byznysmena pana Parka, ihned po šanci sáhne. A nejen po ní. Jeho cílem je infiltrovat do bohaté domácnosti celou svou rodinu. Jak dopadne střet lidí, jejichž sociální postavení je tolik odlišné?

2. Vlak do Pusanu

Otec s dcerou společně cestují vlakem ze Soulu do Pusanu za matkou holčičky. Během jejich cesty ale vypukne zombie apokalypsa. Naneštěstí se do soupravy těsně před odjezdem dostane infikovaný člověk. Netrvá dlouho a vlak se za jízdy mění v jatka a stovky zombíků, kteří krvelačně pronásledují zbytek cestujících. V boji na život a na smrt navíc vyvstává mnoho morálních otázek. Snímek v roce 2016 natočil režisér Sang-ho Yeon.

3. Muž odnikud

So-mi je malá holčička, která to už v útlém věku nemá v životě lehké. Vydělává peníze tím, že chodí do zastavárny, kterou vede samotářský a podivínský Tae-sik, kterého všichni znají jako Muže odnikud. Holčička ho navštěvuje každý den, a i když podivín není z jejích všetečných otázek příliš nadšený, její přítomnost toleruje. Když jednoho dne unese dívku a její matku gang, se kterým se matka zapletla, rozhodne se svou malou kamarádku vypátrat a zachránit.

4. Telefon

Je rok 2019 a osmadvacetiletá Kim Seo-yeon ztrácí svůj mobilní telefon, když cestuje za svou nemocnou matkou na venkov. Ve svém starém domě najde desítky let starý bezdrátový telefon, na který jí volá utrápená žena. Ta tvrdí, že ji týrá její matka. Seo-yeon nakonec zjišťuje, že žena na telefonu, Oh Young-sook, žije ve stejném domě, ale v roce 1999. Obě ženy jsou schopné komunikovat v čase prostřednictvím telefonu a vyměňovat si informace o svých životech.

5. Vzplanutí

Lee Jong-su je mladý aspirující spisovatel, který se živí pochybnými pracemi v Paju. Jednoho dne se na akci, kam doručoval zboží, setká se sousedkou a spolužačkou z dětství Shin Hae-mi. Ta se brzy chystá na cestu do Afriky a Jon-sua poprosí, aby po dobu její nepřítomnosti krmil její kočku. Během času, kdy je dívka pryč, Jong-su řeší rodinné problémy a sní o vztahu s Hae-mi. Ta se však vrací po boku Bena, se kterým se seznámila na cestách. Psychologický thriller o milostném trojúhelníku a o tom, co vše se může pokazit, natočený na motivy povídky známého autora Haruki Murakamiho.

6. Hra na oliheň

Jakým jiným seriálem začít než tím, který se během několika dní po premiéře stal na Netflixu mezinárodně nejsledovanějším seriálem všech dob. Seriál sleduje příběh Song Ki-huna, který je až po uši v dluzích, jeho matka se potýká se zdravotními problémy, na jejichž léčbu nemá finance, a jeho jediná dcera má odjet s matkou a jejím novým manželem do Spojených států. Když Song dostane nabídku vyhrát peníze v neznámé hře, přijme ji. Skončí na ostrově společně se čtyřmi stovkami dalších stejně zoufalých lidí s vidinou na zbohatnutí. Nikdo z nich však netuší, že zdánlivě neškodné dětské hry, které za peníze hrají, je můžou stát život.

7. Království zombie

Thrillerový akční hororový seriál Království zombie sleduje příběh korunního prince Lee Changa a jeho podřízených, kteří narazí na nepřirozenou nákazu. Ta křísí mrtvé během princova vyšetřování politického spiknutí a fám o smrti krále Joseona. Chang se setkává se spojenci, kteří se snaží postavit na odpor v městském státě Sangju, než se nákaza rozšíří dále do provincie. Mor se však již adaptoval.

8. Modrá až na kost

Yoon Ji-Woo je dospívající dívka, kterou šikanují ve škole, a její otec už nebyl drahnou chvíli doma. Když se jí na narozeniny konečně ozve, vyčte mu, že ji nechal doma samotnou. Otec se pod tíží výčitek vrací domů, kde ho před bytem zastřelí neznámý muž. Dívka se zapřisáhne, že smrt svého otce pomstí. Obrátí se na mocného šéfa drogového podsvětí a pod jeho vedením se učí bojovat i pátrat po vrahovi svého otce.

9. Láska padá z nebe

Romantický příběh se vším všudy zasazený do armádního prostředí v nebezpečné Severní Koreji. Jun Se-ri je úspěšnou ženou, která vlastní prosperující módní společnost. Její bezstarostný život se změní ve chvíli, kdy se rozhodne osobně otestovat jeden z produktů při paraglidingu v Soulu. Nešťastnou náhodou ji ale špatné počasí zanese až do korejského demilitarizovaného pásma na severokorejské straně. Zde se setkává s kapitánem Ri Čong-hjeokem, který toto území střeží. Ten se rozhodne, že mladé ženě pomůže a tajně ji přepraví zpět do Jižní Koreje.

10. Mimoškolní aktivity

Ji-soo je nadaným žákem na střední škole a nechce, aby jeho život skončil ve slepé uličce. Rozhodne se proto rozjet nelegální byznys, aby si mohl vydělat na školné na univerzitu. Pravým opakem je jeho spolužačka Gyu-ri, kterou do studií a nejlepších výsledků tlačí bohatí rodiče. Dají se na dráhu zločinců společně. Vše jde hladce, dokud na scénu nevstoupí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám