Hlavní obsah

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Novinky, mim

Druhá světová válka, indiáni nebo samurajové. Válečné snímky patří mezi nejoblíbenější filmové žánry. Asi proto, že většinou vycházejí ze skutečných událostí. Vybrali jsme deset z nich, které stojí za zhlédnutí.

Mel Gibson ve filmu Statečné srdce

Článek

1. Zachraňte vojína Ryana

Kapitán americké armády John Miller (Tom Hanks) a jeho jednotka hledají v roce 1944 ve Francii vojína Ryana (Matt Damon). Najdou ho a jejich jednotky spojí proti Němcům. Ne všichni však bitvu přežijí.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

2. Pianista

Pianista Wladyslaw Szpilman je Žid žijící v Polsku. Jeho příběh se odvíjí od roku 1939 a útoku Němců na jeho vlast. Wladyslaw a jeho rodina stejně jako ostatní Židé odolávají čím dál většímu útlaku ze strany nacistů, pianista nakonec přijde o vše včetně klavíru a žije v úkrytu. Na konci války ho najde kapitán wehrmachtu Wilm Hosenfeld (Thomas Kretschmann), který ho neprozradí, a dokonce mu pomáhá přežít. Dvouapůlhodinový dojemný snímek, který v roce 2002 natočil režisér Roman Polanski, vás rozpláče hned několikrát. V hlavní roli exceloval Adrien Brody.

Klavír mu dvakrát zachránil život

Styl

3. Statečné srdce

Mel Gibson v roce 1995 natočil válečný film, ve kterém si i zahrál hlavní roli. Snímek je inspirován skutečnou historickou postavou Williama Wallace, který se v 13. století postavil proti anglickému králi Eduardovi I.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

4. Černý jestřáb sestřelen

Josh Hartnett a Ewan McGregor obsadili hlavní role v tomto snímku z roku 2001. Film vypovídá o událostech během vojenské operace Operace Gothic Serpent. Snímek natočil Ridley Scott podle knihy Marka Bowdena. Děj se odehrává okolo 3. října 1993, kdy došlo k bitvě v somálském Mogadišu.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

5. Dobrý voják Švejk

I v Česku vznikl válečný film, i když trochu jiného ražení, než je zbytek v našem výběru. Roku 1956 natočil režisér Karel Steklý podle knihy Jaroslava Haška Dobrého vojáka Švejka s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Snímek má ještě druhý díl. Josef Švejk je po sarajevském atentátu zatčen a poslán do armády a vzhledem k tomu, že moc inteligence nepobral, dostává se neustále do prekérních situací.

Historické filmy, které možná nejsou přesné jako dějiny, ale rozhodně vás zaujmou

Film

6. Poslední Mohykán

V roce 1992 režisér Michael Mann podle knihy Jamese Fenimora Coopera natočil Posledního Mohykána, ve kterém si Daniel Day-Lewis zahrál bílého lovce jménem Sokolí oko. Ten pomáhá náčelníkovi Čingačgúkovi a jeho synovi Unkasovi, kteří bojují proti zrádci Maguovi. Ve hře je čest dvou dívek i několik životů. Příběh se odehrává roku 1757 za sedmileté války mezi Francouzi a Angličany na území Severní Ameriky.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

7. Norimberský proces

Spencer Tracy, Marlene Dietrichová a další se objevili ve filmu Norimberský proces, který v roce 1961 natočil Stanley Kramer. Snímek mapuje procesy s nacistickými válečnými zločinci v roce 1948. Jaký podíl nesou tzv. obyčejní lidé na zvěrstvech druhé světové války? Soudní drama získalo jedenáct nominací na Oscara, proměnilo dvě z nich - za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Maximilian Schell jako obhájce nacistických zločinců doktor Rolfe) a za scénář (Abby Mann).

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

8. Na západní frontě klid

V roce 1930 natočil Lewis Milestone podle románu Ericha Maria Remarquea film o německých brancích, kteří narukovali do první světové války. Popisuje proměnu naivních chlapců ve zkušené vojáky. Hráli tam například Louis Wolheim, Lew Ayres, John Wray a Arnold Lucy.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

9. Poslední samuraj

Píše se rok 1876. Z kapitána Nathana Algrena (Tom Cruise) je alkoholik, protože se snaží utopit v lihu vzpomínky na to, jak masakroval indiány. Začne cvičit vojáky v japonské armádě, kteří mají potlačit povstání samurajů. Nakonec skončí jako zajatec, poznává život a kulturu samurajů a přidává se na jejich stranu. Snímek roku 2003 natočil Edward Zwick.

10 filmů, ve kterých vás uhrane Liam Neeson

Film

10. Chlapec v pruhovaném pyžamu

Tématem snímku je holokaust v druhé světové válce. Osmiletý syn nacistického velitele koncentračního tábora se s rodinou přestěhuje k táboru a skamarádí se stejně starým židovským chlapcem Šmuelem. Jenže jak může fungovat přátelství oddělené ostnatým drátem? Spisovatel John Boyne napsal knižní předlohu, režisér Mark Herman natočil snímek. Premiéru měl tento film v roce 2008, hráli tam například Asa Butterfield, Jack Scanlon a David Thewlis.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám