Hlavní obsah

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Novinky, mim

Existuje nepřeberné množství snímků. Jak si vybrat ten nejlepší pro dnešní večer? Můžete se nechat inspirovat naším výběrem. V této desítce najdete jeden kultovní film vedle druhého. Ať si pustíte jakýkoli z nich, nešlápnete vedle. Záleží jen na vás, jestli máte náladu spíš na horor, nebo na komedii.

Foto: Profimedia.cz

Pulp Fiction

Článek

1. Kmotr

Skoro tříhodinový opus natočený v roce 1972 režisérem Francisem Fordem Coppolou podle stejnojmenné knižní předlohy Maria Puza mapuje příběh newyorské mafiánské rodiny Corleonů, v jejímž čele stojí don Vito, kterého bravurně zahrál Marlon Brando. Snímek získal tři Oscary - za nejlepší film, scénář a mužský herecký výkon v hlavní roli. Brando ale odmítl svou cenu převzít.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

2. Vykoupení z věznice Shawshank

Film natočený v roce 1994 podle knihy Stephena Kinga vypráví příběh o přátelství dvou vězňů, Andyho (Tim Robbins) a Reda (Morgan Freeman), kteří se snaží přežít v nehostinném prostředí nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Snímek byl sedmkrát nominován na Oscara - za nejlepší film, herce v hlavní roli (Morgan Freeman), scénář, kameru, hudbu, střih a zvuk. Bohužel žádnou nominaci neproměnil.

Herec Tim Robbins z věznice Shawshank přijel do Karlových Varů

MFF KV

3. Schindlerův seznam

Drama režiséra Stevena Spielberga z roku 1993 založené na skutečných událostech pojednává o hrůzách holocaustu a Oskarovi Schindlerovi (Liam Neeson), který za záchranu stovek životů obětoval své jmění. Snímek získal sedm Oscarů, včetně ocenění za nejlepší film a režii.

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

4. Forrest Gump

Forrest Gump (Tom Hanks) je hlavní hrdina filmu režiséra Roberta Zemeckise z roku 1994. Snímek vypráví příběh o životě tak trochu hloupého, prostého Američana a taky ukazuje třicet let poválečných amerických dějin. Drama, u kterého nelze nebrečet, získalo šest Oscarů z třinácti nominací.

10 dramatických snímků, které vás připraví o klidný večer

Film

5. Zelená míle

Tříhodinové drama režiséra Franka Darabonta z roku 1999 je zasazené do prostředí věznice pro těžké zločince nacházející se v Louisianě. Dozorce Paul (Tom Hanks) se tam musí potýkat nejen s odsouzenci na smrt, ale i se zlými kolegy a obřím vězněm s nadpřirozenými schopnostmi. Film získal čtyři nominace na Oscara, ale žádnou neproměnil.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

6. Občan Kane

Drama v roce 1941 natočil jako svou režijní prvotinu Orson Welles. Magnát Kane na začátku filmu zemře a divák se pak přes vyprávění ostatních dozvídá podrobnosti o jeho životě. Do hlavní role obsadil Welles sám sebe. Z devíti nominací na Oscara získal snímek jen jednu zlatou sošku, a sice za scénář, na němž spolupracoval Welles s Hermanem J. Mankiewiczem.

7 filmů o autech, které má smysl vidět, i když nejste fanda sporťáků

Film

7. Jih proti Severu

Slavné drama z roku 1939 má hned tři režiséry - Victora Fleminga, George Cukora a Sama Wooda. Milostný příběh Scarlett O'Harové (Vivien Leighová) a Rhetta Butlera (Clark Gable) se odehrává během občanské války. Film získal osm Oscarů, mj. za nejlepší film, herečku v hlavní roli a herečku ve vedlejší roli (Hattie McDaniel).

10 tipů na westernové snímky, s nimiž zažijete večer s lovci lidí a bandity

Film

8. Psycho

Mysteriózní snímek mistra hororu Alfreda Hitchcocka vznikl v roce 1960, přesto je jedním z nejlepších hororů i v současnosti. Anthony Perkins skvěle zahrál duševně nemocného Normana Batese a Janet Leighová a její scéna ve sprše je legendárním filmovým motivem dodnes. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, ale slavnou sošku nezískal.

Vertigo, Občan Kane a Příběh z Tokia jsou podle britské kritiky nejlepší filmy

Kultura

9. Přelet nad kukaččím hnízdem

Snímek režiséra Miloše Formana z roku 1975 se odehrává v psychiatrické léčebně. Chovance si zahráli například Jack Nicholson a Sydney Lassick. Adaptace bestselleru Kena Keseyho získala pět Oscarů - za nejlepší film, herce v hlavní roli (Jack Nicholson), herečku v hlavní roli (Louise Fletcherová), režiséra (Miloš Forman) a scénář (Lawrence Hauben a Bo Goldman).

Zemřel kameraman, který točil Přelet nad kukaččím hnízdem

Kultura

10. Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Klasika režiséra Quentina Tarantina z roku 1994 je nadčasová a právem se řadí mezi kultovní snímky. Film, ve kterém se objevili například Uma Thurmanová nebo Bruce Willis, je rozdělen do několika dějových linek, které se nakonec propojí v neočekávaný konec. Tarantino dostal s Rogerem Avarym za scénář Oscara.

Filmové bary a restaurace: Kde najít kavárnu z Přátel a gril z Pulp Fiction?

Exotika a Amerika

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám