Hlavní obsah

10 dramatických snímků, které vás připraví o klidný večer

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama patří k oblíbeným filmovým žánrům. Dramatické snímky navíc často vycházejí ze skutečných událostí, což diváky přitahuje jako magnet. Vybrali jsme deset filmových dramat, která podle nás stojí za vidění.

Foto: Paramount Pictures

Forrest Gump

Článek

1. Spotlight

Reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ otřásl celou katolickou církví. Film podle skutečných událostí natočil roku 2015 režisér Tom McCarthy, hlavní role obsadili Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdamsová a Liev Schreiber.

10 filmových thrillerů, ze kterých budete mít husinu

Film

2. Dvanáct rozhněvaných mužů

Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman, Edward Binns, Jack Warden, Henry Fonda, Joseph Sweeney, Ed Begley, Jiří Voskovec, Robert Webber a další hráli v tomto dramatu, které se celé odehrává v soudní síni, kde se řeší případ muže, který je obviněn z vraždy otce. Film roku 1957 natočil režisér Sidney Lumet.

10 snímků s drsňákem Brucem Willisem, které vám zajistí akční večer

Film

3. Dobrý Will Hunting

Will Hunting uklízí na univerzitě a při té příležitosti vyřeší složitý matematický příklad. To nezůstane bez odezvy, ale Will je kromě toho, že je génius, i hospodský flákač, který vyrůstal po sirotčincích a odmítá svůj život změnit. Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Casey Affleck a další si zahráli v tomto filmu z roku 1997, který zrežíroval Gus Van Sant.

Tipy na umělecké filmy, které vás nebudou nudit

Film

4. 12 let v řetězech

Steve McQueen roku 2013 natočil film podle skutečných událostí a autobiografické knihy Solomona Northupa, který strávil dvanáct let jako otrok. Hlavní roli ztvárnil Chiwetel Ejiofor.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

5. Přelet nad kukaččím hnízdem

Dvouhodinový snímek natočený podle knihy od Kena Keseyho vypráví o pobytu v psychiatrické léčebně, kam se mezi nemocné dostane podvodník Randle P. McMurphy. Zblázní se taky? Legendární film natočil roku 1975 český režisér Miloš Forman, hlavní role zahráli Jack Nicholson, Louise Fletcherová a další.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

6. Roma

Film Roma způsobil v době své premiéry, což bylo v roce 2018, velké pozdvižení. Snímek režiséra Alfonsa Cuaróna se těšil uznání po celém světě a odnesl si i několik prestižních filmových cen. Vypráví o domácích konfliktech, společenské hiearchii a politickém chaosu sedmdesátých let v Mexico City a hrály v něm například Yalitza Apariciová nebo Marina de Tavirová.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

7. Forrest Gump

Devadesátková klasika jistě neurazí žádného diváka. Forrest Gump (Tom Hanks) je mentálně zaostalý chlapec, který díky pečující matce vyroste v úspěšného muže. Bojuje ve vietnamské válce, založí si firmu, a dokonce i rodinu. Popis jeho života, kterým proplouvá, aniž by mu moc rozuměl, je velmi dojemný. Snímek v roce 1994 natočil režisér Robert Zemeckis.

10 snímků, ve kterých exceluje Tom Hanks: Trosečník, Terminál a další

Film

8. Casablanca

Do klubu v Casablance, který vlastní Američan Rick Blaine, zamíří bojovník proti fašismu Victor Laszlo s manželkou Ilsou, kteří si tu chtějí sehnat vízum a prchnout před gestapem do USA. Rick v Ilse pozná svou bývalou přítelkyni, dají se znovu dohromady a plánují společný útěk. Humphrey Bogart, Ingrid Bergmanová a Paul Henreid ztvárnili hlavní role v tomto dramatu, které roku 1942 natočil režisér Michael Curtiz.

10 tipů na filmy pro pamětníky, které pobaví i mladší ročníky

Film

9. Babel

Proplétání osudů, to je oblíbené téma režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu, který se ujal i tohoto snímku. Američtí manželé, mexická chůva, berberský pastevec, nehoda autobusu, postřelení... Vše dohromady. Ve filmu, který měl premiéru roku 2006, hráli například Brad Pitt a Cate Blanchettová.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

10. Tři billboardy kousek za Ebbingem

Mildred Haynesové někdo zavraždil dceru, a protože vyšetřovatelé s případem nejsou schopni hnout, pustí se do něj sama. U vjezdu do města nechá instalovat tři billboardy se vzkazy pro šéfa místní policie, čímž si zoufalá žena znesváří policii. V Oscary oceněném snímku z roku 2017, který natočil režisér Martin McDonagh, excelují hlavně Frances McDormandová, Sam Rockwell a Woody Harrelson.

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám