Hlavní obsah

Konec světa i virové pandemie. Tohle jsou katastrofické filmy, které stojí za to vidět

Novinky, Vojtěch Šelong

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živelní pohromy, epidemie, nehody, lidská selhání. To vše může mít za následek desítky až miliony obětí, stejně jako nespočetné množství filmových námětů. Od skutečných událostí po zničující výplody představivosti - zde je seznam katastrofických filmů, které byste rozhodně měli vidět (pořadí je čistě náhodné).

Foto: Bontonfilm

Titanic

Článek

Skleněné peklo (The Towering Inferno, 1974)

Jen málokterý snímek se může opírat o tak charismatickou dvojici herců, jako jsou Paul Newman a Steve McQueen. Ti musejí spojit své síly, aby zachránili skupinu významných osobností, oslavující otevření zbrusu nového a moderního mrakodrapu, jehož bezpečnostní systém však zkolaboval a najednou se ocitá v plamenech. Dnes již kultovní film získal také tři Oskary.

10 tipů na westernové snímky, s nimiž zažijete večer s lovci lidí a bandity

Film

Armageddon (1998) & Drtivý dopad (Deep Impact, 1998)

Srovnání obou filmů, které mají podobnou zápletku, a dokonce šly do kin v rozmezí několika měsíců, je naprosto nevyhnutelné. Snímky však mají zásadní rozdíly. Zatímco režisér Armageddonu Michael Bay klasicky sází na upocenou akci a záchranu světa vloží do rukou partě kovbojů vrtajících ropu v čele s Brucem Willisem, Drtivý dopad se soustředí spíše na příběh hlavních hrdinů a lidskou bezmoc během přípravy na apokalypsu. Oba filmy se pyšní nabitým hereckým obsazením, včetně Bena Afflecka, Owena Wilsona, Morgana Freemana nebo Roberta Duvalla.

10 snímků s drsňákem Brucem Willisem, které vám zajistí akční večer

Film

Nic nás nerozdělí (The Impossible, 2012)

Natočen podle skutečných událostí, snímek režiséra J.A. Bayona vypráví příběh rodiny, která během dovolené v Thajsku přežije ničivou vlnu tsunami. Členové rodiny jsou následně od sebe odloučeni a snaží se najít cestu jeden k druhému. V hlavních rolích zde excelují Ewan McGregor a Naomi Wattsová, svou první roli si ve filmu vystřihl Tom Holland, současný představitel Spider-Mana.

10 filmových thrillerů, ze kterých budete mít husinu

Film

Titanic (1997)

Všem známý kultovní film Jamese Camerona se zaručeně řadí mezi nejlepší filmy vůbec. Zfilmování tragédie, během které v roce 1912 zemřelo více než 1 500 lidí, vyhrálo jedenáct Oskarů a stalo se prvním filmem v historii, jehož produkce stála více než 200 milionů dolarů. Kariéru definující hlavní role zde ztvárnili Leonardo DiCaprio a Kate Winslet. Ve filmu zazní také ikonická skladba My Heart Will Go On kanadské zpěvačky Céline Dion.

10 tipů na snímky s oscarovým hercem Leonardem DiCapriem

Film

Dobrodružství Poseidonu (The Poseidon Adventure, 1972)

Speciální efekty skoro padesát let starého dramatu sice v dnešní době již neoslní, Dobrodružství Poseidonu se i přesto řadí ke katastrofické klasice. Děj filmu se odehrává na lodi SS Poseidon, luxusním výletním plavidle, které se po střetu s obrovskou vlnou dostane pod vodu a uvězní vyděšené pasažéry ve svém nitru. Snímek byl nominován na osm Oskarů a zazářili v něm Gene Hackman a Shelley Winters.

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

2012 (2009) & Den poté (The Day After Tomorrow, 2004)

Německý režisér Roland Emmerich se přímo vyžívá v katastrofických filmech, důkazem jsou i tyto dva jeho tzv. “blockbustery” z počátku tisíciletí.  Ve Dni poté s Dennisem Quaidem a Jakem Gyllenhaalem čelí lidstvo radikálním změnám klimatických procesů, ve snímku 2012 z roku 2009, v hlavních rolích s Johnem Cusackem a Woodym Harrelsonem, zase skončí mayský kalendář a následkem je blížící se konec světa. Oba filmy jsou napěchované digitálními efekty a i přesto, že jsou často terčem kritiky kvůli scénáři a zápletce, mistrné zpracování přírodních katastrof vás zaručeně vtáhne.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

Smrtící epidemie (Outbreak, 1995) & Nákaza (Contagion, 2011)

Hrozivě aktuální téma zpracované ve dvou značně odlišných snímcích, které však mají mnoho společného. Panika, neznalost, ignorace a snaha o nalezení řešení – stejně jako v roce 2020, také v obou filmech je hlavním tématem epidemie neznámého viru, který může způsobit pohromu kolosálních rozměrů. A právě pocit bezmoci má za následek chaos a rozpad společnosti. V obou dramatech se představují hollywoodské hvězdy největšího formátu, jako jsou Kevin Spacey, Dustin Hoffman, Marion Cotillardová, Matt Damon nebo Jude Law.

10 dramatických snímků, které vás připraví o klidný večer

Film

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (Deepwater Horizon, 2016)

Nejnovější film našeho seznamu je řemeslně velmi dobře zvládnuté katastrofické drama plné akce, jež je bohužel založeno na skutečných událostech. V roce 2010 vybuchla část plovoucí vrtné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, následkem bylo její potopení, masivní únik ropy a zamoření pobřežních vod. Příběh filmu se točí nejen kolem samotné katastrofy, ale hlavně kolem snahy protagonistů na ni reagovat. Ve filmu Petera Berga si hrdinu z lidu zahrál Mark Wahlberg, toho doplňují třeba Kurt Russell, John Malkovich nebo Kate Hudsonová.

10 akčních filmů, které vás vytrhnou z nudy všedního dne

Film

Den nezávislosti (Independence Day, 1996)

Znovu Roland Emmerich, znovu hrozba konce civilizace, tentokráte však z rukou mimozemských nepřátel. Den nezávislosti je typická “popcornová záležitost” bez nutnosti nadměrného přemýšlení, mezi katastrofickými filmy devadesátých let má však pevnou pozici. Příběh je postaven na nečekané invazi mimozemšťanů, jejichž zájmy jsou odhaleny až po prvním útoku na jedno z amerických měst. V “akčním béčku s áčkovým rozpočtem” si zahráli Will Smith, Jeff Goldblum nebo Bill Pullman.

10 tipů na snímky o ufonech, vesmíru a nadpřirozených jevech

Film

Přežít (Alive, 1993)

Mrazivý příběh uruguayského ragbyového týmu, který v roce 1972 ztroskotal ve sněhem zavalených Andách, natočil v roce 1993 Frank Marshall, a i přes poměrně neznámý herecký ansámbl a průměrný rozpočet dokázal, že katastrofické drama nemusí být nabité akcí a efekty. Drsný příběh přeživších hráčů, kteří se pro záchranu musí uchýlit i ke kanibalismu, byl zfilmován na základě skutečných výpovědí, a slouží také jako pocta všem devětadvaceti obětem tragické události. Ve filmu si zahráli Ethan Hawke a John Malkovich.

12 filmů, které by měl vidět každý sportovní fanoušek

Film

Mezi katastrofické filmy, které se nám do seznamu nevešly, ale stojí za to je vidět, patří dále Let číslo 93 (United 93, 2006), Zázračná míle (Miracle Mile, 1988), Twister (1996), Rozpoutané peklo (Dante’s Peak, 1997) či Dokonalá bouře (The Perfect Storm, 2000).

Nejlepší filmy podle nálady a tipy, když už nevíte, co si pustit

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám