Hlavní obsah

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi řešíte záhady? Zkuste je rozplétat při sledování těchto mysteriózních snímků. Vyberete si z našich deseti tipů?

Foto: Profimedia.cz

Mia Farrowová a John Cassavetes ve snímku Romana Polanského Rosemary má děťátko

Článek

1. Mulholland Drive

David Lynch je mistr mystéria. Jedním z jeho top děl je Mulholland Drive, které natočil v roce 2001. Autonehoda, ztráta paměti, temný Hollywood a touha po slávě. Autor si v příběhu vystavěném na principu snu pohrává s logikou vyprávění, chronologií i měnící se podobou předmětů, jak je u něj zvykem. Ne všechno dává smysl, ale to musí divák Lynchovi prominout. Ve filmu si zahráli Naomi Wattsová, Laura Harringová a Justin Theroux.

2. Modrý samet

I tento snímek natočil David Lynch. Kyle MacLachlan, Dennis Hopper, Laura Dernová a Isabella Rossellini se roku 1986 představili v jeho thrilleru, ve kterém není nouze o násilí a sexuální perverzi. Student najde ucho, předá ho policii a stane se tak součástí případu, který je nad jeho chápání a síly.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

3. Spalující touha

Co se stane, když se uražený manžel utrhne ze řetězu a dostane se na sektářský večírek plný sexuálních orgií a drog? Režisér Stanley Kubrick v roce 1999 přivedl v tomto příběhu na plátno toho času manžele Nicole Kidmanovou a Toma Cruise. Snímek byl natočen podle knihy Arthura Schnitzlera.

4. Černá labuť

Natalie Portmanová získala za hlavní roli v tomto snímku Oscara a právem. Herečka ztvárnila baletku Ninu, která tak moc touží po vystupování coby Odetta v Labutím jezeře, až tomu zaprodá duši. Film roku 2010 natočil Darren Aronofsky.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

5. Záhada Blair Witch

V lesích poblíž Burkitsville se záhadně ztratili tři studenti. O pár let později se je vydává hledat parta čtyř mladých lidí, kteří natáčí každý svůj krok roztřesenou kamerou. V lese opravdu něco najdou, ale nebude se jim to líbit. Hlavních rolí se zhostili Heather Donahueová, Joshua Leonard, Michael C. Williams a Bob Griffin, režie Daniel Myrick a Eduardo Sánchez. Minimalistický horor z roku 1999 stál jen pár desítek tisíc dolarů, ale utržil přes 240 milionů dolarů a dodnes patří mezi top filmy svého žánru.

6. Hra

Co kdybyste se dobrovolně upsali do hraní hodně zvláštní hry, ale pak by vás to skoro stálo život? To zažil Michael Douglas v roli bankéře Nicholase Van Ortena. Film plný zvratů a záhadných událostí natočil roku 1997 režisér David Fincher.

Nuda? Vyberte si film z těchto deseti komedií a pobavíte se

Film

7. Insomnie

Detektivové Will Dormer (Al Pacino), Hap Eckhart (Martin Donovan) a mladá detektivka Ellie (Hilary Swank) vyšetřují brutální vraždu středoškolačky. Hlavním podezřelým je manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams). Nejdřív se zdá, že případ bude vyřešen raz dva, ale ukáže se, že klasické vyšetřovací postupy nebudou stačit. Snímek roku 2002 natočil Christopher Nolan, který má smysl pro napínání diváka.

8. Rosemary má děťátko

Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého domu i přesto, že ví, že má temnou historii. Seznámí se se sousedy Castevetovými, kteří je hojně navštěvují. Vše je idylické až doby, kdy Rosemary otěhotní. Zdá se jí to, nebo se proti ní a jejímu dítěti chystá satanistické spiknutí? Filmovou klasiku podle knižní předlohy Iry Levina natočil roku 1968 Roman Polanski.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

9. Ptáci

Město Bodega Bay se stane terčem šílených útoků ptáků a režisér Alfred Hitchcock vás nenechá na pochybách, že je mistr mysteriózních hororů. Snímek roku 1963 natočil podle povídky Daphne Du Maurierové. Hlavní role obsadili Tippi Hedrenová a Rod Taylor.

10. Dokonalý trik

Režisér Christopher Nolan podle knihy Christophera McKenzieho Priesta roku 2006 natočil snímek plný triků a kouzel. Film vypráví příběh o soupeřících kouzelnících (Christian Bale a Hugh Jackman), kteří jsou ochotni dojít až na hranici smrti jen proto, aby dokázali, že jsou nejlepší.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám