Hlavní obsah

Babiš na tiskové konferenci představil změny v opatřeních kvůli koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po čtvrtečním celodenním protahovaném jednání, jehož výsledkem bylo uvolnění stávajících omezení volného pohybu osob i představení scénáře rychlejšího otevírání služeb a obchodů, se kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) sešel k mimořádnému jednání i v pátek. Tiskovou konferenci po zasedání Novinky přenášely živě.

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

„Debata o nouzovém stavu na vládě neproběhla. Včera to za nás rozhodl soud a dnes jsme požádali Sněmovnu, aby projednala naši žádost o prodloužení do 25. května,“ uvedl Babiš.

Vláda chce prodloužit nouzový stav

Koronavirus

Na dotaz proč změnila vláda 25. března legislativní rámec z krizového zákona do zákona o ochraně veřejného zdraví uvedl, že šlo o rozodnutí právníků.

„Vše bylo rozhodnuto jednomyslně na základě vyjádření právníků ministerstev. Je to debata mezi právníky,” dodal premiér s tím, že zdravotnictví i tak podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu.

Vzhledem k tomu, že čtvrteční noční tisková konference, na níž kabinet zastupoval pouze ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se svým náměstkem Romanem Prymulou, byla poněkud zmatečná, museli novináři detaily schválených opatření dohledávat až v pátek ráno.

Lidé mohou volně za hranice. I na dovolenou, rozhodla vláda

Domácí

Po čtvrtečním jednání nebylo jasné ani to, zda a kdy vláda požádá o prodloužení nouzového stavu. Ten nyní platí do 30. dubna a podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) o to vláda požádá Sněmovnu již v pátek.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v České televizi uvedl, že poslanci by mohli návrh posoudit 28. dubna. Preferoval by jednání v omezeném počtu zákonodárců, ve kterém už Sněmovna v době pandemie zasedala několikrát.

Přehledně: Volný pohyb osob - co můžeme a co vláda stále zakazuje

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám