Hlavní obsah

Většina Američanů se letos vakcíny nedočká. A i potom budou muset nosit roušky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký expert na infekční choroby a ředitel Národního institutu pro alergie a infekční choroby Anthony Fauci řekl, že „velká část“ americké populace nebude letos očkovaná proti koronaviru. A nosit roušky a udržovat si odstup od ostatních budou musit i v době, kdy bude k dispozici vakcína, protože nebude stoprocentně účinná. Americký prezident Donald Trump přitom slibuje, že očkování bude do 3. listopadu, kdy se konají prezidentské volby.

Foto: Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci

Článek

„Nebudeme mít všechny dávky k dispozici například na konci prosince. Budou se valit v dalších měsících. Možná v třetím nebo čtvrtém měsíci roku 2021 budou dávky pro všechny,“ řekl Fauci.

Testy vakcíny pro děti začnou až poté, co se ukáže, že je vakcína bezpečná a účinná u dospělých.

Stoprocentní to stejně nebude

Fauci řekl, že vakcína nebude stoprocentně efektivní a očkováno nebude sto procent populace, což znamená, že covid-19 bude mít dál prostor se šířit. K případné proočkovanosti uvedl: „Myslím si, že pokud bychom se dostali k tomu, že bude očkováno 75 až 80 procent populace, byl by to skutečně dobrý výsledek.”

V rozhovoru s guvernérem New Jersey Philem Murphym však hned dodal: „Neeliminuje to potřebu být obezřetný a opatrný, co se týká opatření na ochranu našeho veřejného zdraví.“

O nejlepších vakcínách rozhodne v USA utajená komise

Koronavirus

Zmínil ještě jeden důvod, proč dál nosit roušky: „Existuje dost dobrých dat, která říkají, že dochází přenosem prostřednictvím aerosolů.“ Virus tedy může zůstávat ve vzduchu delší dobu a nepadne hned na zem jako případě větších kapének.

 Ani experimentální použití nebude možné hned po testech 

Stanice CCN upozornila, že zatím není jasné, kdy bude k dispozici široce dostupná vakcína. Ředitel Národních institutů zdraví Francis Ciollin uvedl, že by ale další dvě látky mezi vstoupit do třetí fáze testů „během měsíce nebo půldruhého měsíce“. V třetí fázi jsou už preparáty od Moderny, Pfizeru/BioNTechu a AstraZeneky/Oxfordu. Nyní se k nim přidala látka od firmy Johnson & Johnson.

Foto: Reuters

Komisař Úřadu pro léky a potraviny Stephen Hahn

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) navíc zvažuje, že by zavedl nová pravidla pro vakcíny proti covidu-19. Podle jednoho ze zdrojů CNN by výrobci měli čekat dva měsíce po podání druhé dávky před tím, než se začne s experimentálním podáváním očkovací látky. Podle komisaře FDA Stephana Hahna to má „ujistit naše vědce a pak i americký lid, že vakcína je účinná a bezpečná.“

Odklad má sloužit k tomu, aby se ukázalo, zda se po podání neobjevují nějaké pozdější následky. To by ale znamenalo, že vakcína nebude k dispozici před prezidentskými volbami, jak sliboval Donald Trump, ani pro experimentální podání.

Odklad se zvažuje poté, co se muselo na několik dní přerušit testování oxfordské vakcíny, když se u jednoho z očkovaných objevily neočekávané reakce.

Vedlejších příznaků se nezalekli. AstraZeneca se vrací k testům vakcíny na covid-19

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám