Hlavní obsah

Větším rizikem než věk jsou u Covid-19 chronické nemoci

Novinky,
Washington

U starších lidí je největší riziko, že zemřou na nový koronavirus SARS-CoV-2. Po rozšíření epidemie do Evropy a USA se však ukazuje, že důležitější než věk je to, jak zdravý člověk byl, jestli netrpěl jednou nebo více chronickými nemocemi, uvedla agentura AP.

Foto: Massimo Paolone, ČTK/AP

Konvoj vozů italské armády, které vezou rakve s oběťmi koronavirové nákazy na hřbitov

Článek

Čtyřicet procent lidí v Číně na JIP byli lidé s chronickými zdravotními problémy, jako byla onemocnění srdce či plic nebo diabetes. U lidí s plicními problémy jsou ohroženi zejména ti s chronickou obstrukcí plic nebo cystickou fibrózou.

Trish Perlová, která stojí v čele oddělení infekčních nemocí v Southwestern Medical Center při Texaské univerzitě, uvedla, že jde „o lidi se sníženou kapacitou plic“. Ohroženi jsou, protože při nejtěžším průběhu Covid-19 dochází k plicní fibróze, kdy plicní sklípky vyplňuje vazivová tkáň.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Naopak lehčí astma či prodělaný zápal plic by podle Perlové neměly představovat významný rizikový faktor.

Ohrožení nejsou jen staří

Polovina z obětí v Itálii měla nejméně tři vážná onemocnění, jen dvě procenta neměla žádnou chronickou nemoc. I u prvních devíti obětí pod 40 let v Itálii mělo sedm velmi vážné nemoci včetně onemocnění srdce.

„S ideou, že jde o nemoc, která zabíjí starší, je potřeba být velmi opatrný,“ uvedl v pátek ředitel krizových programů ve Světové zdravotnické organizaci (WHO) Mike Ryan, i když v Číně bylo 80 procent obětí starších 60 let a v Itálii je 80 procent obětí starších 70 let.

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Koronavirus

Ryan v pátek informoval, že 10 a 15 procent nakažených pod 50 let se potýká se středně těžkým až vážným průběhem nemoci. Ve Francii tvořili polovinu z prvních 300 pacientů lidé mladší 60 let. I když nakažení ve středním věku nemoc přežijí, stráví často v nemocnici dlouhé týdny.

Itálie uvádí, že čtvrtina případů je ve věku mezi 19 až 50. Ve Španělsku je každý třetí mladší 44 let. Americké Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) uvedlo, že ve věku od 20 do 44 let bylo 29 případů.

Umírat však mohou i mladí bez chronických nemocí. U nich je rizikem, jak bude tělo reagovat na nákazu, Zda nebude odezva až příliš silná a nedojde k tzv. cytokinové bouři, kdy se napřed stav zlepší a pak prudce zhorší kvůli příliš silné odezvě organismu.

Vláda nemá kapacity na plošné testování seniorů v ústavech

Koronavirus

Role dětí

Děti jsou podle stávajících údajů zasažené nejméně. I ony jsou však ohrožené, v Číně mělo z 2100 nakažených těžký průběh šest procent dětských pacientů. Jediné dětské oběti bylo 14 let.

Otázkou je, jestli není nakažených dětí více, jen se u nich nerozvinou příznaky. Znamenalo by to, že mohou snáz uniknout detekci a nemoc šířit. „Je tu naléhavá potřeba dalšího zkoumání, jakou roli mají děti při přenosu,“ uvedli v lékařském časopisu Lance výzkumníci z kanadské univerzity Dalahousie.

Vliv může mít i estrogen

Mezi oběťmi nákazy je více mužů než žen. V Číně jich bylo o polovinu více, stejně jako v dalších asijských zemích.

V Itálii je mezi nakaženými 58 procent mužů, přičemž překonávají ženy i v počtu obětí. Rizikem u mužů je věk nad 50 let, uvedla skupina sledující vývoj nákazy v Itálii.

V pražské LDN má koronavirus již většina pacientů. Nákazu tam podle Vojtěcha nejspíš zavlekl personál

Koronavirus

V Británii tvořili muži mezi prvními dvěma sty lidí ve vážném a kritickém stavu dvě třetiny. Mohlo by to souviset s tím, že kouří více než ženy. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí požaduje naléhavě výzkum vztahu kouření a rozvoje Covid-19.

Ochranu možná poskytuje hormon estrogen. Naznačil to výzkum s podobným virem způsobujícím nemoc SARS u myší. Nakažení samci umírali častěji, pokud se však samicím odstranily vaječníky, zvýšil se mezi nimi počet obětí nákazy. U Covid-19 se však podobný výzkum nedělal.

Reklama

Výběr článků

Načítám