Hlavní obsah

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Mimořádná opatření, která ministerstvo zdravotnictví přijalo v reakci na šíření koronaviru v domovech pro seniory a léčebnách dlouhodobě nemocných, znějí pro provozovatele těchto zařízení jako výsměch. Nejenže stále postrádají ochranné pomůcky, ale nechápou, proč resorty zdravotnictví a sociálních věcí nereagovaly dříve.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás nekompetentní blbečky, kteří potřebují poradit tak bazální věc,” obořila se na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) Daniela Lusková, která vede Domov U Biřičky v Hradci Králové a zároveň je viceprezidentkou asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Domovy pro seniory nejsou na péči o nakažené připravené, virus se může dál šířit

Koronavirus

Na margo nařízení, které poskytovatelům sociálních služeb nařizuje zavést protiepidemická opatření, Lusková připomíná, že ta zavedla tyto instituce již dávno. Připomíná naopak, že namísto pravidelného měření teploty by bylo záhodno umožnit například testování klientů, kteří se vracejí ze zdravotnického zařízení.

Za největší problém však Lusková považuje chybějící ochranné prostředky a konstatuje, že zavlečení nákazy Covid-19 bez nich nelze zamezit.

Na svědomí je budete mít vy, připomněla ministrům

„Jistěže nákazu donese personál, ovšem ten to nedělá schválně, musí chodit do práce a starat se o rodiny. Nejsme v karanténách,” připomněla a pozastavila se i nad spory, které Maláčová s Vojtěchem mají stran zajištění ochranných pomůcek.

„Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! Já za sebe .... ze svého zařízení odejdu poslední....ale, ten kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte,” uzavřela svůj otevřený dopis Lusková.

Stále nic nedorazilo

Tristní situaci s ochrannými pomůckami v domovech pro seniory dokladuje i fakt, že několik domovů pro seniory u Českých Budějovic a z Táborska do sobotního odpoledne nedostalo žádné respirátory, byť ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že v noci na sobotu pošle domovům pro seniory v ČR 200 000 respirátorů.

Žádné respirátory nepřišly ani v sobotu, ani v pátek do domovů pro seniory v Dobré Vodě u Českých Budějovic, v Chýnově na Táborsku a Chvalkově na Českobudějovicku, řekla v sobotu ředitelka Jana Zadražilová, která má tato tři krajem zřizovaná zařízení na starosti.

Vojtěch: Maláčová nemá pravdu, situaci jsme zvládli

Koronavirus

„Nedorazilo nám nic od rána, ani včera nic. Museli jsme se starat sami: když jsme viděli, že se to (nákaza) řítí, trochu jsme se předzásobili, povedlo se nám i za slušné ceny udělat obchod a koupit roušky, dezinfekce. Ale respirátory, to je mizivé, těch jsme dostali pár z kraje. Máme je taky ale objednané,” řekla Zadražilová.

V Dobré Vodě je 250 lůžek, v Chýnově a Budislavi, které jsou organizačně spojené, 135, ve Chvalkově 49 lůžek.

Vládou slíbené respirátory zatím nemá ani táborské G-centrum se 143 klienty. Vedení centra ani nikdo neinformoval, že by měly respirátory dorazit.

„Z kraje jsem dostala pouze 60 respirátorů typu FFP2, což jsou spíš roušky,” řekla v sobotu ředitelka G-centra Jaroslava Kotalíková.

Ministerstvo zdravotnictví oponuje, že poskytlo respirátory ministerstvu vnitra, na kterém je jejich další distribuce. Uvolněno bylo celkem 200 tisíc respirátorů. Distribuce do krajů, potažmo do sociálních zařízení je již v jeho gesci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám