Hlavní obsah

Ve VFN leží pacientka, která by mohla dostat remdesivir, nemocnice lék zatím nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V péči lékařů Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) je pacientka s nemocí covid-19, pro kterou by byla vhodná léčba experimentálním lékem remdesivir. Nemocnice zatím podle mluvčí Marie Heřmánkové čeká na dodávku léku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pacienta léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

Článek

„Jedna pacientka by mohla být příjemcem,” řekla Heřmánková. O nasazení remdesiviru se podle ní bude ale rozhodovat až v okamžiku, kdy ho nemocnice dostane. Do té doby nelze nic stoprocentně říci, protože stav pacientky se může změnit, uvedla mluvčí a doplnila, že podle dohody s americkým výrobcem, firmou Gilead, má do VFN každým dnem dorazit deset dávek.

Jsou to andělé. Taxikář, který dostával remdesivir, poděkoval na videu zdravotníkům

Domácí

Do klinické studie testování remdesiviru je v Praze zapojena také Nemocnice na Bulovce, kde žádný pacient s potřebnou indikací zatím ale není, a nemocnice v Motole.

VFN před časem podávala remdesivir třiapadesátiletému muži, kterého ve velmi vážném stavu přijala v březnu. Muž byl prvním pacientem v Česku, který tento lék dostával. Nyní je podle nemocnice v dobrém stavu a podstupuje rehabilitaci. Server iDnes.cz ve středu uvedl, že ve Fakultní nemocnici v Motole se remdesivirem začal léčit druhý Čech. Mluvčí nemocnice to potvrdila.

Remdesivir dostává druhý Čech

Koronavirus

Nemocnice na Bulovce podle mluvčí Simony Krautové žádného pacienta remdesivirem nyní neléčí. „Zatím jsme neměli pacienta, který by splňoval indikace, takže jsme ho nepoužili,” uvedla. Pokud by se podle ní takový pacient objevil, nemocnice je připravena mu lék poskytnout. Podmínky fungování klinické studie jsou podle mluvčí takové, že nemocnice nebude mít zásobu léku, ale dostane ho vždy obratem na vyžádání na jméno konkrétního pacienta. Aby mohl systém začít fungovat, čeká se na dořešení posledních administrativních záležitostí, což by mělo být hotovo v nejbližší době, dodala Krautová.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře původně proti ebole. Vedle remdesiviru by VFN měla dostat pro pacienty s novým koronavirem také japonský lék favipiravir.

Naděje: Remdesivir porazil virus po několika dnech, tvrdí studie

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám