Hlavní obsah

Jsou to andělé. Taxikář, který dostával remdesivir, poděkoval na videu zdravotníkům

– Praha

První český pacient s covid-19, který dostal experimentální lék remdesivir, poděkoval zdravotníkům. „Moc si vážím, že mě z toho dostali, že to nevzdali, že jsem tady,” říká se slzami v očích ve videu, které s ním natočili přímo na lůžku ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pacienta léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

Článek

Přesně před měsícem ležel pan Robert na jednotce intenzivní péče v kritickém stavu. Jeho tělo bylo napojeno na plicní ventilaci a lékaři se obávali nejhoršího. Osud stát se pravděpodobně první českou obětí nového typu koronaviru však Robert jako zázrakem nenaplnil.

O pět týdnů později se mu daří nesrovnatelně lépe. Byť zůstává v nemocnici připojený na přístroje, může zase dýchat sám jen s podporou hadičky s kyslíkem v nose, a dokonce i bez obtíží mluvit. Dokazuje to video, které v úterý zveřejnila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, která o něj pečuje.

„Těm lidem, co mi pomáhají, bych chtěl vzkázat, že jim hrozně děkuju všem. Že si toho moc vážím, že mě z toho dostali, že to dokázali. Že to nevzdali, že jsem prostě tady. Za to jsem moc šťastný,” vzkázal se slzami v očích zdravotníkům, kteří se o něj starají.

„Jsou to andělé”

Třiapadesátiletý muž se ve zdejší nemocnici léčí několik týdnů a kvůli prudkému zhoršení jeho zdravotního stavu jej vytipovali jako vhodného kandidáta pro experimentální léčbu lékem remdesivir. V Česku je zatím jediným pacientem, kterému byl lék podán. A s velkým úspěchem.

„Několikatýdenní intenzivní péče týmu na KARIM třiapadesátiletému muži zachránila život,” souhlasí v komentáři k videu VFN.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

Taxikář, který neměl žádnou cestovatelskou anamnézu a nemocí covid-19 se tak nakazil nejspíše od některého zákazníka, ocenil i obětavost, s jakou o něj ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze pečovali. „Každou chvíli se mě někdo ptá, jestli něco nepotřebuju. Pořád mě někdo přikrývá, krmí mě tady.”

„Tito lidé jsou opravdu andělé. Obdivuju je, jak riskujou, dennodenně nastavují svůj krk, přitom vědí, jak je to nakažlivé, a jdou do toho. Třeba mají doma rodiny, děti a stejně tady dělají svojí práci.”

Testování po celém světě

Experimentální antivirotikum remdesivir byl původně vyvinut jako lék proti ebole. Proti ní však lépe zabíraly jiné medikamenty.  Naopak se ukázalo, že účinkuje proti nemocem způsobeným koronaviry jako SARS a MERS.

Remdesivir pomohl dvěma třetinám nemocných, ukázala raná studie

Koronavirus

První testy na pacientech po celém světě také ukazují, že v některých případech účinkuje i na nemoc covid-19. Aktuálně probíhá testování remdesiviru na sedmi místech na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám