Hlavní obsah

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

– Washington

Ve Spojených státech už není povoleno na léčbu nemoci covid-19 předepisovat antimalarika chlorochin a hydroxychlorochin, která prosazoval prezident Donald Trump. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí zrušil povolení pro mimořádné využití obou substancí pro léčbu nemoci covid-19, k níž se předtím mohl používat skoro tři měsíce.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Balení antimalarika Plaquénil

Článek

Podle FDA už není tyto přípravky rozumné považovat za efektivní lék na covid-19, přičemž případný přínos nepřevažuje nad „známými a potenciálními riziky”. Na základě rozhodnutí už federální vláda v USA přestane tyto přípravky ze svých zásob posílat státním a místním úřadům pro léčbu covidu-19.

FDA povolení zrušil po analýze nejnovějších vědeckých poznatků z léčby covidu-19 antimalariky. „FDA dospěl k závěru, že už není rozumné domnívat se, že perorálně podávané přípravky hydroxychlorochin a chlorochin mohly být efektivní při léčbě covidu-19. Stejně tak není rozumné domnívat se, že by známé a potenciální přínosy těchto látek převažovaly nad známými a potenciálními riziky,” uvedla hlavní vědkyně FDA Denise Hintonová.

Důkazy nikdy nebyly

Už ve čtvrtek změnila svá doporučení ohledně využití antimalarik při léčbě covidu-19 komise expertů amerického Národního ústavu zdraví (NIH), která nově odrazuje od podávání hydroxychlorochinu mimo klinické studie.

Podle aktuálních zjištění FDA už lék nesplňuje podmínky pro nouzové užití, udělené 28. března na základě tehdy známých informací. „Při nouzové zdravotnické situaci jsme dali jasně najevo, že naše jednání se bude řídit vědou a naše rozhodnutí se mohou vyvíjet podle toho, co dalšího se dozvíme o viru SARS-CoV-2,“ řekl zástupce komisaře FDA pro zdravotnické a vědecké záležitosti Anand Shah. „FDA vždy dělá svá rozhodnutí na základě nejspolehlivějších, nejkvalitnějších a nejaktuálnějších dostupných důkazů,“ dodal s tím, že FDA bude zkoumat i další mimořádná povolení udělená neověřeným preparátům pro léčbu covidu-19.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

„Nikdy jsme neměli žádné vysoce kvalitní důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že hydroxychlorochin je účinný,” řekl AP výzkumník a kardiolog Steven Nissen, který působí v nemocnici Cleveland Clinic a patří mezi časté poradce FDA.

Hydroxychlorochin a chlorochin se desítky let používají k léčbě malárie a některých autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida a systémový lupus.

Já to beru preventivně, chlubil se Trump

Na začátku pandemie covidu-19 se objevovalo několik později nepotvrzených informací, že by oba tyto léky mohly pomáhat i lidem nakaženým novým koronavirem. Když FDA vydal povolení, upozornil, že by se neměly tyto léky nasazovat mimo nemocnice a klinické testy kvůli známým značným vedlejším účinkům, které mohou být i smrtící. Oba tyto léky způsobují slepotu a také srdeční arytmie, které mohou vést i k zástavě srdce.

Antimalarikum Plaquenil může pomoci při léčbě Covid-19, Česko ho schraňuje

Koronavirus

Hlavním zastáncem hydroxychlorochinu coby nástroje v boji proti covidu-19 se stal americký prezident Trump, který lék opakovaně propagoval na svých tiskových konferencích, nabádal lidi, aby jej brali, že nemají co ztratit, a v květnu dokonce prohlásil, že jej sám užívá jako prevenci.

Klinické studie ale zatím nepotvrdily, že by antimalarikum před covidem-19 chránilo nebo že by nemocným pomáhalo.

Antimalarikum, které užívá Trump, před nákazou koronavirem nechrání

Koronavirus

Oxfordská univerzita před deseti dny jeho testování na hospitalizovaných pacientech předčasně ukončila, přičemž lídr projektu uvedl, že „to nefunguje”.

Reklama

Výběr článků

Načítám