Hlavní obsah

Antimalarikum, které užívá Trump, před nákazou koronavirem nechrání

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Užívání antimalarika hydroxychlorochinu, které bere americký prezident Donald Trump, nechrání lidi před nákazou koronavirem, i když se podá hned po setkání s infikovaným. Podle studie zveřejněné v časopise New England Journal of Medicicine není účinnější než placebo. Zatím není jasné, zda může sloužit jako dlouhodobá prevence.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Krabička antimalarika Plaquénil, jehož účinnou látkou je hydroxychlorochin.

Článek

V USA a v Kanadě se v rámci testů hydroxychlorochinu jako možné profylaxe podávalo toto antimalarikum dobrovolníkům, kteří se setkávají s nakaženými. Většina patřila do nejrizikovější skupiny, která je v kontaktu s nakaženými po dobu více než deseti minut, nemá žádné ochranné pomůcky a je od nich vzdálena méně než dva metry.

Test, jehož se zúčastnilo 821 zdravých lidí s průměrným věkem 40 let, byl slepý a jeho součástí byla kontrolní skupina, která dostávala placebo. Během čtyř dnů po kontaktu dostal každý poštou buď balení antimalarika, nebo placeba, které se braly po dobu pěti dní. První dávka byla vyšší.

Během čtrnácti dní, považovaných za maximální inkubační dobu nemoci covid-19, onemocnělo 107 lidí z 821, přičemž ve skupině, která brala hydroxychlorochin, ochořelo 49 osob, a v druhé pak 58. Dva lidé skončili v nemocnici - jeden z každé skupiny. Nikdo z nakažených nezemřel.

Rozdíl 58 vůči 49 není podle zprávy považován za významný, takže zpráva uvádí: „I když jsme doufali, že by takto mohl lék fungovat, naše studie ukázala, že hydroxychlorochin není lepší než placebo, když se bere jako profylaxe do čtyř dnů po setkání s někým nakaženým novým koronavirem,“ sdělil profesor medicíny Doll Lee z oddělení pro infekční nemoci na McGillově univerzitě v Kanadě.

WHO zastavila klinické testy léku, který proti covidu preventivně užívá Trump

Koronavirus

Nežádoucí vedlejší účinky hlásilo více lidí, kteří brali hydroxychlorochin, 40 procent z nich uvádělo, že trpí nevolností a mají bolesti v žaludku. V druhé skupině to bylo jen 17 procent lidí. Nikdo ale netrpěl arytmií a jinými vážnými potížemi.

Na světě probíhá ještě jedna mnohem větší studie vedená bangkokským výzkumným ústavem tropické medicíny Mahidol Oxford, do níž se zapojilo na 40 000 zdravotníků. Ta zjišťuje, zda dlouhodobé podávání nízkých dávek chlorochinu a hydroxychlorochinu může sloužit jako prevence, aby se lidé nenakazili novým koronavirem.

Chrání antimalarika před nákazou covidem? Zjišťuje to test na 40 000 lidech

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám