Hlavní obsah

V Praze přibylo odběrové místo pro samoplátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém odběrovém místě v Praze 9 se zájemci mohou za 750 korun nechat otestovat na protilátky vůči nákaze novým koronavirem. Odběrový stan je u hlavního vchodu do Polikliniky Prosek a od pondělka bude fungovat vždy v pondělí od 08:00 do 12:00 a ve středu od 12:30 do 16:30. Informovala o tom mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost viru

Článek

"Chceme zajistit dostupnost testů, jimiž se zjišťuje přítomnost koronaviru covid-19, většímu množství lidí. Proto jsme ve spolupráci se společností GHC GENETICS a Poliklinikou Prosek zřídili odběrné místo na prostranství před Poliklinikou Prosek," uvedl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

ON-LINE: Česko má 6838 případů koronaviru, počty uzdravených rychle rostou

Koronavirus

Zájemci o testování mohou nově podstoupit imunochromatografický test na vyšetření přítomnosti protilátek vůči nemoci covid-19. Přítomnost protilátek se detekuje z krve nebo krevního séra. Test má za cíl informovat, zda testovaný organismus prodělal onemocnění a vytvořil si vůči němu protilátky. Cena tohoto vyšetření je podle mluvčí radnice 750 korun.

Testy na covid-19 provádí GHC Genetics pomocí metody PCR, kdy se prokazuje přítomnost nukleové kyseliny viru ve vzorku odebraném pacientovi výtěrem z nosohltanu. Vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění, pokud zájemci předloží lékařské doporučení nebo žádanku od lékaře, který má oprávnění indikovat vyšetření SARS-2-CoV. Těmi jsou například praktičtí lékaři, endokrinologové, pneumologové či krajská hygienická stanice. Zájemci o testování, kteří nemají doporučení od lékaře, zaplatí podle Kurkové 2900 korun. Obyvatelům Prahy 9, tedy lidem s trvalým bydlištěm na území městské části, přispěje radnice na test 300 korun, dodala mluvčí. Již dříve radnice informovala, že úhrada testu pro samoplátce je na odběrném místě možná pouze v hotovosti.

Testování na protilátky odhalí, kolik lidí mělo koronavirus bez příznaků

Domácí

Odběrné místo je v plném provozu poprvé od pondělka, ve čtvrtek 16. dubna byli testováni první zájemci v rámci zkušebního provozu, dodala Kurková.

Kde je v Praze možné uhradit si testování na koronavirus
Ústřední vojenská nemocnice
Nemocnice na Bulovce
EUC laboratoře - Veleslavínská 1/30
GHC Genetics - Poliklinika Prosek
zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Výběr článků

Načítám