Hlavní obsah

Testování na protilátky odhalí, kolik lidí mělo koronavirus bez příznaků

Novinky, Natálie Lošková, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Laboratoře sice už druhý měsíc testují lidi na přítomnost koronaviru v těle, s přibývajícím počtem uzdravených mohou ale také začít zjišťovat, kolik lidí si na něj vytvořilo protilátky. Takové testování může pomoci se zjištěním promořenosti populace, nakažených lidí bez příznaků totiž mohou být tisíce.

Testování na přítomnost protilátek Video: Novinky

 
Článek

S novou strategií testování přichází od Velikonoc nejen tým náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, ale i jednotlivé soukromé laboratoře. Kromě standardních odběrů pro zjištění přítomnosti nákazy koronavirem se mohou lidé nechat otestovat také na množství protilátek v těle.

Právě testy na protilátky byl měly podle odborníků ukázat, jaká je tzv. promořenost českých obyvatel. Díky nim by se mohlo zjistit, jak velká část populace nákazu právě má, nebo jí už prošla bez symptomů.

Kromě tzv. rychlotestů, které bude využívat Prymulův tým, dokáží pomocí jiných přístrojů zjistit množství protilátek v těle i mnohé soukromé laboratoře, které nabízí testování pro samoplátce.

Podívali jsme se, jak vypadá testování na koronavirus v laboratoříchVideo: Novinky

Test neslouží primárně k rozpoznání nemoci v prvních dnech nákazy, lidský organismus si totiž začne protilátky vytvářet až mezi třetím a pátým dnem od vypuknutí příznaků.

„Je vhodný zejména pro pacienty po 14 dnech karantény, kteří jsou bez zdravotních obtíží nebo se domnívají, že přišli do styku s nakaženou osobou, ale nákaza koronavirem se u nich nijak neprojevila,“ vysvětluje lékařka Natálie Mészárosová z laboratoře NL - BioLab.

Z nařízené karantény až po testu na protilátky, rozhodlo ministerstvo

Domácí

Na rozdíl od běžného testování na přítomnost koronaviru neslouží k testování vzorky z nosohltanu. Po infikování člověka koronavirem antigeny viru stimulují imunitní sytém k vytvoření imunitní odpovědi a v krvi se objeví odpovídající protilátky.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost protilátek

„Jedná se o sérologické vyšetření z krve pacienta. Stanovují se kvantitativně protilátky ve třídách IgG a IgM proti novému koronaviru,“ přiblížil Petr Samek ze zdravotního portálu NextLifeapp.cz, kde si lze vyšetření objednat.

Zatímco testy na nemoc covid-19 jsou hrazeny pojišťovnou, testování na protilátky zatím hrazené není, finančně tak může být náročnější. „Výsledek má pacient do dvou dnů a cena testu na uvedené protilátky vyjde samoplátce na 1200 Kč,“ doplňuje lékařka Mészárosová.

Nakažený se zotavil díky krevní plazmě uzdravených

Evropa

„S testováním na protilátky by se mělo začít co nejdříve,“ apeluje lékařka.  Není zatím jisté, zda protilátky v těle uzdravených budou znamenat ochranu. Podle lékařky ale existují studie, která mluví o imunitě po dobu dvou let po prodělání nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám