Hlavní obsah

V Dánsku po otevření škol vzrostlo reprodukční číslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko otevřelo první stupeň škol a školky před 14 dny. Nyní tedy může hodnotit, jaký vliv to na život v zemi mělo. Vláda uvedla, že to s počtem nakažených nijak nezahýbalo, zvýšilo se ovšem tzv. reprodukční číslo, tedy číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden nemocný. Zvedlo se z 0,6 na 0,9. Stále je ovšem pod jedničkou, což znamená, že nákaza je na ústupu. Plyne to z analýzy dánského infekčního centra SSI.

Foto: Profimedia.cz

V Dánsku nebyla zavedena povinnost nosit roušky

Článek

Dánsko přijalo opatření jako jedna z prvních evropských zemí a jako jedno z prvních je také začala uvolňovat. Už před 14 dny se otevřely školy a školky a lidé už mohou chodit například i ke kadeřníkovi. Rozhodlo tak poté, co počty nakažených rostly jen velmi pomalu.

Čísla po 14 dnech ukazují, že počty nakažených nijak zásadně nevzrostly, zvýšilo se ale reprodukční číslo, tedy počet lidí, které jeden pacient dál nakazí. Nyní je 0,9.

Úřad upozornil, že je to stále pod číslem jedna, které je hraniční pro informaci, zda se virus šíří, nebo ustupuje.

Roušky nikdo nenosil

Dánská premiérka Mette Frederiksenová už v týdnu uvedla, že virus dál ustupuje, uvolnění opatření se nijak neprojevilo a uvolňování bude dál pokračovat.

Dánsko nezavedlo povinnost nosit roušky a lidé je nenosili ani dobrovolně. Jinak byla opatření srovnatelná s těmi českými.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v centru Kodaně 24. dubna.

V polovině dubna se denní počty nově nakažených pohybovaly mezi 130 až 200 případy, na přelomu dubna a května se čísla ustálila kolem 150 nových případů denně.

V Dánsku se nakazilo celkem 9600 lidí, 460 jich zemřelo, 6700 lidí se uzdravilo. V nemocnicích je 61 lidí ve vážném stavu.

Dánsko před dvěma týdny otevřelo školy i kadeřnictví, šíření koronaviru se nezrychlilo

Koronavirus

V Česku je momentálně reprodukční číslo 0,7.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám