Hlavní obsah

Dánsko před dvěma týdny otevřelo školy i kadeřnictví, šíření koronaviru se nezrychlilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko po nedávném uvolnění restriktivních opatření přijatých kvůli pandemii covidu-19 nezaznamenalo opětovné zrychlení šíření nákazy. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Země začala s otevíráním své ekonomiky v polovině dubna jako první neasijský stát.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Fronta před obchodním domem Ikea v pondělí 27. dubna poblíž Kodaně

Článek

Dánsko nejprve před dvěma týdny znovu otevřelo školky a první stupeň základních škol. Od 20. dubna pak mohly obnovit provoz kadeřnictví a další malé podniky.

"Nejsou žádné náznaky, že by se epidemie covidu-19 zrychlovala," uvedl ve vyjádření dánský úřad zodpovědný za ochranu obyvatelstva před infekčními nemocemi.

Zhruba šestimilionové Dánsko zavedlo ochranná opatření jako jedna z prvních zemí v Evropě. Dosud zaznamenalo 452 úmrtí spojených s covidem-19, počet lidí vyžadujících hospitalizaci po nákaze koronavirem tam však postupně klesá celý duben.

V půlce Dánska jako první v Evropě otevřeli školy

Evropa

"Nevidím vůbec žádné známky toho, že by částečné znovuotevření způsobilo větší rozmach nákazy," řekl Christian Wejse, vědec z ústavu infekčních chorob na univerzitě v Aarhusu. "Minimálně není žádný náznak toho, že bychom směřovali do další vlny (epidemie). Obávali jsme se toho, ale vůbec to nevidím," dodal.

Takzvaný index nakažlivosti, který udává, na kolik dalších lidí přenese chorobu jeden nakažený, zůstává v zemi menší než jedna. To značí, že je epidemie na ústupu. Tento ukazatel přitom sleduje řada vlád a odvozuje od něj připravenost země na uvolnění restrikcí. V Německu, které zrušilo část omezení minulý týden, se od té doby index znovu vrátil na hranici jedné, což je situace, kdy nakažených v podstatě neubývá.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ve středu prohlásila, že šíření nákazy v zemi je pod kontrolou a že do 10. května představí plán dalšího uvolňování.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám