Hlavní obsah

V Brně se testovaly italské roušky, u zkoušek uspěly

Právo, vtk

Mezinárodní centrum klinického výzkumu brněnské fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA-ICRC) testovalo kvalitu roušek vyráběných pro zdravotníky z koronavirem těžce zkoušené Itálie. Jejich tamní výrobce, firma Mode Impresa, nemohla kvůli pandemii sehnat pracoviště pro testování roušek přímo v Itálii. Proto se její zástupci prostřednictvím Florentské univerzity spojili se zdravotníky z Brna, které požádali o pomoc. Společnost certifikát kvality získala.

Foto: FNUSA-ICRC Brno

Výzkumníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC), kteří roušky testovali. Mají je na obličeji.

Článek

Firma Moda Impresa ještě nedávno šila doplňky pro světové značky Dolce Gabbana, Versace, nebo Ferré. Po začátku pandemie rychle přeorganizovala výrobu a začala vyrábět roušky ve velkém. Problém byl ale s jejich certifikací pro použití v nemocnicích. Laboratoře v Itálii byly plně využity pro testování pacientů a ani na univerzitách nebylo možné zkoušky uskutečnit.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Laboratoře Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA, které patří ke špičkovým vědeckým pracovištím v Česku, se ukázaly pro testy jako ty nejvhodnější. „Dělali jsme zejména mikroskopické analýzy struktury povrchu i filtru a také testy integrity, které pomohly při vlastní certifikaci. Nyní už je mohou používat i lékaři v italských nemocnicích,“ uvedl Giancarlo Forte, vedoucí Centra translační medicíny a náměstek FNUSA-ICRC.

Foto: FNUSA-ICRC Brno

Část filtru roušky od italské firmy pod mikroskopem.

I po úspěšné certifikaci však práce nekončí, výzkumníky by zajímalo ještě chování virů při průchodu rouškou. „Budeme proto sledovat fluorescenční nanočástice, které jsou ještě menší než kapénky s viry a analyzovat, jestli filtrem projdou a v jakém množství. To by mohlo pomoci v dalším vylepšování materiálu pro filtry,“ dodal Forte.

Reklama

Výběr článků

Načítám