Hlavní obsah

USA chtějí setřást odpovědnost za fiasko s koronavirem, tak obviňují nás, píše se v Číně

– Peking

Blaf, nepodložená obvinění, snaha vyvléknout se z odpovědnosti za nezvládnutí pandemie. Takové reakce se objevují v čínských státních médiích na zprávy USA o tom, že Peking potlačoval informace o závažnosti koronavirové epidemie, nakažlivosti SARS-CoV-2 a také o původu viru. Ten měl podle Američanů uniknout z laboratoře v čínském Wu-chanu.

Foto: Wang Yuguo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Deník Global Times, který je řízený Komunistickou stranou Číny, píše, že tato obvinění jsou strategií, která má odvrátit pozornost od vlastní „neschopnosti“ bojovat s pandemií.

Čína zamlčovala a ničila důkazy o koronaviru, tvrdí dokument pěti tajných služeb

Zahraniční

Ministr zahraničí Mike Pompeo tvrdí, že USA mají „významné“ důkazy o tom, že virus pochází z laboratoře v čínském městě Wu-chan. „Můžu vám říct, že existuje značné množství důkazů, že to pochází z laboratoře ve Wu-chanu. Není to poprvé, kdy byl svět kvůli pochybení v čínských laboratořích vystaven virům,“ prohlásil Pompeo v pořadu This Week stanice ABC.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

List Global Times jeho slova označil za „blaf“. „Pravda je taková, že Pompeo nemá žádný důkaz. Pokud by tomu tak bylo, Spojené státy by měly poskytnout důkazy výzkumným ústavům a vědcům, aby je mohli prozkoumat,“ píše deník.

Podle deníku se americká vláda obviňováním Číny a zmanipulováním veřejného mínění pokouší vyhnout žalobám za porušení úřední povinnosti v případě vlastní reakce na pandemii.

Čína tajila epidemii a hromadila zásoby, tvrdí zpráva amerického ministerstva

Koronavirus

„Konečným cílem je vyhrát volby,“ popsal komentátor současné počínání prezidenta Donalda Trumpa. Ten se pokouší v listopadu obhájit prezidentský mandát. Kritici jej obviňují z toho, že nebezpečí koronaviru dlouho snižoval.

S obviněními pomalu, varuje kanadský premiér

Kanadský premiér Justin Trudeau varuje před unáhleností v případě pátrání po původu koronaviru SARS-CoV-2. K informacím, že virus byl uměle vytvořený v laboratořích ve Wu-chanu a odtamtud unikl, Trudeau uvedl, že „je příliš brzy na to, aby bylo možné vyvodit pevné závěry“.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Kanada je členem organizace Five Eyes, anglofonní aliance zpravodajských služeb Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA. Organizace funguje od 40. let 20. století. Během studené války spolupracovala proti Sovětskému svazu a Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám