Hlavní obsah

Těhotenství nezvyšuje riziko těžšího průběhu nákazy koronavirem, tvrdí lékaři

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová britská studie si dala za cíl zjistit, zda těhotným hrozí vážnější průběh nákazy covid-19 než ostatním ženám. Na vzorku 427 žen hospitalizovaných mezi 1. březnem a 14. dubnem lékaři dokladují, že jiný stav není co do průběhu nákazy „přitěžující” okolností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhruba každá desátá těhotná žena hospitalizovaná kvůli nákaze koronavirem skončila na jednotce intenzivní péče, což je přibližně stejné procento jako u pacientek v produktivním věku, které nebyly těhotné. To by znamenalo, že ženy v očekávání nejsou automaticky více náchylné k vážnému průběhu choroby.

Obecně samozřejmě u žen platí během těhotenství zvýšené riziko nákazy jakoukoliv infekcí vzhledem ke změnám v imunitním systému. Přitěžujícími okolnostmi mohou být obezita, již existující zdravotní problémy a ve Velké Británii si pak vědci všímají i toho, že jsou ve větším ohrožení lidé z etnických minorit.

Pozor zejména ve třetím trimestru

U zkoumaných 427 žen nepřežilo celkem pět dětí, z toho ve třech případech mohli vědci s jistotou říci, že covid-19 na úmrtí potomka neměl podíl. Pro vědce pak bylo zajímavým zjištěním to, že hospitalizované ženy byly průměrně ve 34. týdnu těhotenství.

To by naznačovalo, že by mohly být ženy v pokročilé fázi těhotenství náchylnější k nákaze novým typem koronaviru než v jeho počátcích. I proto vědci z Cambridge doporučují zvýšená ochranná opatření zejména ženám ve třetím, ale i druhém trimestru.

Reklama

Výběr článků

Načítám