Hlavní obsah

Svědomí mám čisté, řekl Babiš

Novinky, Klára Beranová
Praha

Roste počet nových případů s koronavirem, počet hospitalizovaných i těžkých případů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale dělá vláda maximum proto, aby se situace v České republice zlepšila. V pondělí také uvedl, že v létě postupoval podle svého svědomí, které má čisté.

Foto: ČTK

TK premiéra Andreje Babiše

Článek

„Postupoval jsem podle nejlepšího svědomí a vědomí a podle doporučení expertů a epidemiologů. Já mám čisté svědomí,“ sdělil po pondělním jednání vlády Babiš.

Na brífinku po schůzi kabinetu čelili totiž zástupci vlády kritice kvůli zhoršující se situaci. V Česku v pondělí překročil počet mrtvých s koronavirem 1000 lidí. V pátek pak přibyl rekordní počet nakažených, tedy 8618.

Restaurace, bary a kluby úplně zavřou

Domácí

„Máme tisíc mrtvý. To je průměr tří dnů. V České republice zemře 110 tisíc lidí za rok. Já to ale nechci samozřejmě podceňovat, každý život je cenný.  Děláme maximum, abychom to zvládli,“ reagoval premiér. Následně uvedl příklady, kdy lidé měli například mozkovou mrtvici a současně koronavirus.

TK po jednání vlády: Vláda v pondělí schválila další opatření proti šíření koronaviruVideo: ČTK

Prioritou tak podle něho nyní je, aby se v tuzemsku nestalo to, co na jaře v Itálii, kde prakticky zkolabovala nemocniční péče. „Děláme vše proto, abychom se nedostali tam jako jiné země, kde byly tisíce mrtvých. Postupujeme v zájmu našich občanů,“ dodal.

Nějaké chyby nastaly

Že by ale vláda jednala bezchybně si premiér nemyslí. „Získali jsme obrovské zkušenosti. Nějaké chyby nastaly, tak jsme se z nich poučili a snažíme se je napravit,“ uvedl neurčitě.

ON-LINE: Počet obětí covidu překročil v Česku tisícovku

Koronavirus

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ho doplnil s tím, že vláda nese odpovědnost a nesnaží se případné viny zbavit. „My samozřejmě přemýšlíme, co se to dalo udělat jinak, lépe,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám