Hlavní obsah

Slovenská diplomacie chce koridor na letiště do Vídně a do Prahy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po nedávném zařazení České republiky mezi rizikové země a před plánovaným zařazením Rakouska a Maďarska do této kategorie chce slovenská diplomacie prosadit otevřený koridor pro cestující Slováky, kteří přiletí z některé bezpečné země na letiště do Vídně či do Prahy. Znamenalo by to, že by tito lidé nemuseli při vstupu na Slovensko do izolace.

Foto: Novinky

Letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření.

Článek

O záměru informoval Hospodárske noviny náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus.

„Pokoušíme se hledat řešení, jak udělat nějakou formu humanitárního koridoru na (vídeňské letiště) Schwechat,“ řekl Klus. „Budeme řešit rozšíření také do Prahy,“ dodal.

Českou republiku zařadilo Slovensko minulý pátek mezi rizikové země. Na společných hranicích se uskutečňují náhodné kontroly. Cestující z ČR se při cestě na Slovensko musí prokázat negativním testem na covid-19 ne starším 72 hodin, nebo se musí registrovat v aplikaci, podstoupit domácí izolaci a po pěti dnech jít na testy.

Během čtvrtka by mělo Slovensko rozhodnout i o případném zařazení Rakouska a Maďarska mezi rizikové země.

Rakousko zařadí Prahu mezi rizikové oblasti

Koronavirus

Pražské letiště Václava Havla využívají v období koronakrize asi dvě procenta cestujících Slováků, vídeňský Schwechat pak až 51 procent cestujících Slováků.

Pokud slovenská diplomacie prosadí své plány na vytvoření koridoru do Prahy a Vídně, cestující se na hranicích prokáže letenkou z bezpečné země a policie mu umožní vstup do země.

Omezení na hranicích se Slovenskem bude možné obejít, přiznal Matovič

Evropa

„Na přesun ze Schwechatu by měl například čtyři hodiny od přistání a vstupenkou pro hladký vstup na Slovensko by byla letenka. Výjimku by mohl uplatnit také člověk, který pro cestujícího na Schwechat přijede autem,“ uvedl deník Hospodárske noviny.

O vytvoření podobného koridoru do hlavního města Maďarska Slovensko neuvažuje.

Pro srovnání z Bratislavy létá v období koronakrize jen 17 procent cestujících Slováků a z Budapešti osm procent.

Foto: Profimedia.cz

Martin Klus

Reklama

Výběr článků

Načítám