Hlavní obsah

Slováci zrychlují uvolňování, otevřou zahrádky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Vzhledem k pozitivnímu vývoji v souvislosti s pandemií Covid-19 na Slovensku země urychluje uvolnění zavedených restrikcí. Po pondělním jednání s epidemiology to oznámil premiér Igor Matovič (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Otevírají se kadeřnictví, holičství, manikúry, pedikúry, kosmetiky a solária. Přístupné budou vnější turistické atrakce jako hrady, zámky, ZOO a podobně,“ uvedl předseda vlády.

Od středy 6. května 2020 bude možné krátkodobé ubytování v penzionech a hotelích s tím, že pokoje musí zůstat po odhlášení hosta 24 hodin volné. Musí mít navíc vlastní záchod a koupelnu či sprchový kout.

Matovič je pro trvalý zákaz nedělního prodeje, ministr hospodářství to odmítá

Ekonomika

Od středy budou smět opět fungovat i taxislužby, řidič však musí být oddělený od zákazníka fólií. „Od středy se mohou konat rovněž bohoslužby a svatby. V případě bohoslužeb budou věřící sedět v každé druhé lavici dva metry od sebe, je zákaz podávání si rukou a svaté přijímání může být jen do rukou, nikoliv do úst. V neděli doporučujeme pořádání samostatné mše jen pro důchodce,“ dodal Matovič.

Na pivo už ve středu

Otevírají se také všechny obchody a služby, na jednoho zákazníka však musí připadnout 25 metrů čtverečních prodejní plochy, a také zahradní restaurace. „Okraje stolů musí být od sebe dva metry. U stolu mohou sedět maximálně dva lidé nebo rodiče s dětmi. Po každém zákazníkovi musí proběhnout dezinfekce dotykových ploch,“ konstatoval premiér. Také toalety musí projít každou hodinu dezinfekcí.

Slovenská ekonomika může propadnout až o 13,5 procenta

Koronavirus

Návštěvníky znovu přivítají také muzea, galerie, knihovny a výstavní síně.

V první fázi se 22. dubna otevřely na Slovensku menší obchody, vnější sportoviště, vnější tržiště, prodejny automobilů a autobazary. V další fázi plánované od 3. června by se měly otevřít školy, dětské kluby pro děti do deseti let, kina, divadla, obchodní centra. Bude také znovu možné pořádat sportovní a kulturní akce.

Matovič upozornil, že Slovensko si ekonomicky nemůže dovolit druhou vlnu pandemie. „Ekonomicky by to Slovensko zruinovalo, byla by 20 až 30procentní nezaměstnanost,“ varoval předseda vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám