Hlavní obsah

Sestřičky v New Yorku pracují i s pozitivním testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Epidemie způsobená koronavirem tvrdě dopadá na americké zdravotníky. Kritická je situace hlavně v New Yorku, kde jsou sestry nuceny pracovat i v případě, že jejich test na přítomnost viru je pozitivní a jsou zatím bez příznaků.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Nezvykle vyprázdněná 42. ulice na Manhattanu v New Yorku. Za normálních okolností je to jedna z nejrušnějších dopravních tepen.

Článek

„Naše ambulance je jako Petriho miska,” přirovnal zdravotník Benny Mathew místnost urgentního příjmu k pomůcce pro kultivaci mikrobů. Personál nemocnic je podle agentury AP vyděšen k smrti.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Spojené státy jsou pandemií postiženy nejvíc a New York je v USA hlavním ohniskem nákazy. „Mám zlost. Mohli jsme si zajistit dostatek ochranných prostředků už před řadou měsíců, v Číně to začalo v prosinci. Ale mysleli jsme si, že tady se to stát nemůže,” řekl Mathew, který pracuje v newyorském Montefiore Medical Center.

Provizorní márnice

Některé nemocnice mají tolik mrtvých, že musely povolat chladírenské vozy jako provizorní márnice. Záchranné služby vyřizují telefonáty po tisících.

New York: Bomba, která už exploduje

Koronavirus

Nedostatek roušek a respirátorů nutí lékaře a sestry nosit tytéž ochranné prostředky celý den. „Jako když vám přidělí tři kousky toaletního papíru, s nimiž máte vystačit týden,” řekla AP rozhořčená předsedkyně newyorského sdružení zdravotních sester Judy Sheridanová. Váznoucí dodávky ventilátorů brzy postaví zdravotníky před kritickou volbu: budou se muset rozhodnout, který pacient pomocný přístroj dostane a na koho nevyzbyde.

USA mají nejvíce nakažených koronavirem na světě

Koronavirus

Experti netuší, proč je tak velký rozdíl v rozsahu nákazy mezi New Yorkem a dalšími státy. Školy a mnohé obchody jsou zavřené, lidé, kteří mohou, pracují z domova. Roli může sehrávat hustota obyvatel, která je v New Yorku vyšší, nebo poměr mezi využíváním individuální a veřejné dopravy.

V New Yorku žijí lidé v obřích bytových komplexech, daleko více se potkávají, víc jezdí výtahem a metro používají osmkrát častěji než třeba obyvatelé Kalifornie, která je nejzalidněnějším státem USA.

Ve čtvrtek New York evidoval 21 873 nakažených, 281 mrtvých a 3900 hospitalizovaných. Nikdo neví, jaké procento připadá na zdravotníky. Personál nemocnice Mount Sinai West, frustrovaný nedostatkem roušek, poslal listu New York Post fotografii s lékaři v pytlích na odpadky místo ochranných obleků. „Zacházejí s nimi jako s odpadem,” komentoval list fotku umístěnou na titulní straně.

Newyorským zdravotníkům má brzy pomoci na 40 tisíc bývalých penzionovaných kolegů, kteří se vrátí do práce. Pomoci mají i studenti vyšších ročníků lékařských fakult.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám