Hlavní obsah

Spoléhat se na roušky je nebezpečné, tvrdí švédský epidemiolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Spoléhat se v boji s koronavirovou nákazou na roušky je nebezpečné, tvrdí v rozhovoru pro deník Bild známý švédský epidemiolog Anders Tegnell. Švédsko ve srovnání s mnoha dalšími zeměmi světa zvolilo k zamezení šíření epidemie koronaviru liberální přístup, který vychází z dobrovolného udržování bezpečných odstupů a dodržování základních hygienických pravidel.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Anders Tegnell

Článek

„Je to švédská tradice, že se klade důraz na osobní přístup, na jednotlivce, který dostává také velkou odpovědnost. Takhle to fungovalo velmi dobře i v minulosti. Příkladem je i dobrovolný očkovací program, v němž je ale vedeno 98 procent dětí,“ řekl Tegnell. Připomněl, že ve Švédsku vše od začátku fungovalo a nebyl proto důvod k nějakým drastickým opatřením.

USA zrušily výstrahu, aby Američané nejezdili do zahraničí

Amerika

V případě povinnosti nosit roušky si není jistý účinností tohoto prostředku v boji s nákazou novým typem koronaviru. „Výsledek, který by měly roušky přinést, je velmi slabý, ačkoliv je nosí po celém světě množství lidí,“ prohlásil Tegnell.  Připomněl v této souvislosti země, jakými jsou například Belgie nebo Španělsko. „Tamější obyvatelé je nosí povinně, ale počet nakažených se tam zvyšuje,“ řekl. „Věřit, že roušky pomohou vyřešit problém s nákazou, je velmi nebezpečné,“ uzavřel Tegnell.

Probudil se z umělého spánku a zjistil, že nikdo jiný z domácnosti covid nepřežil

Koronavirus

Švédsko ve srovnání s mnoha dalšími zeměmi světa zvolilo v zamezení šíření epidemie koronaviru liberální přístup. Založen byl na dobrovolném udržování bezpečných odstupů a dodržování základních hygienických pravidel. Nezavíraly se restaurační zařízení, provozovny služeb ani školy.

Někteří odborníci tuto cestu kritizují coby nebezpečný experiment s lidskými životy. Na druhou stranu ji ale samotná Světová zdravotnická organizace navrhuje coby model do budoucna.

Rážová: Počty nakažených hrozivé nejsou, ohniska máme jen lokální

Koronavirus

Chybu v tomto postupu vidí Tegnell jedinou, a to ve špatné péči o seniory. „Naše hlavní selhání bylo v případě dlouhodobé péče o seniory. Regionální úřady měly být lépe připraveny, pak by nastalo méně úmrtí,“ řekl Tegnell.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám