Hlavní obsah

Hygienička Jágrová: Roušky se na podzim rozšíří

Právo, Novinky, Jan Martinek

Česko se v sobotu vrátilo k rouškám na hromadných akcích ve vnitřních prostorech, na kterých se sejde sto lidí a více. Za pátek přibylo 281 pozitivně testovaných a dva zemřeli, za čtvrtek bylo 235 prokázaných nových případů nemoci covid-19. Od podzimu, kdy k nákaze novým typem koronaviru zřejmě přibydou i další respirační onemocnění, se nošení roušek možná ještě rozšíří.

Článek

„Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Roušky v podstatě zlikvidovaly chřipku.
Zdeňka Jágrová

Pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová v pátek pro iDNES zopakovala, že na podzim by se měly roušky vrátit do MHD a do vnitřních prostor, jako jsou například supermarkety. Nošení roušek by mělo podle ní pomoci i u ostatních infekcí.

„Roušky v podstatě zlikvidovaly chřipku,“ uvedla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

K sobotnímu ránu tak bylo v ČR celkem 15 081 potvrzených případů nemoci covid-19, z toho 5290 aktuálně nemocných. Vyléčilo se 9422 a 369 zemřelo. V nemocnicích leží celkem 142 pacientů, z toho dvacítka v těžkém stavu, ti potřebují plicní ventilaci nebo mimotělní oběh.

Pražská hygienička: Když se situace zhorší, v opatřeních přitvrdíme

Domácí

Epidemie se šíří zejména v Praze: hygienici už vytrasovali 109 nakažených z večírku v pražském klubu Techtle mechtle, kde nakažená dívka přinesla koronavirus mezi slavící sportovce a kde mnozí popíjeli jedním brčkem.

K pátečnímu odpoledni ale stále platilo, že drtivá většina pozitivně testovaných má jen lehký průběh nemoci: například v pražské Nemocnici na Bulovce leží jen jeden pacient na jednotce intenzivní péče.

V jihlavském Alzheimer centru se počet nakažených zvýšil na 33 ze stovky klientů, k tomu onemocnělo i 13 členů personálu.

Na párty v pražském klubu se pilo jedním brčkem. Nakažených je už stovka

Domácí

Od pondělí 27. července se plošně sníží maximální povolená kapacita osob na vnitřních hromadných akcích z tisíce na 500 v jednom odděleném sektoru s vlastním vstupem i zázemím: takových sektorů může být maximálně pět. Na veletrhy či vnitřní koncerty může tak dorazit maximálně 2500 návštěvníků.

Sháňka po ochraně

Ruku v ruce s tím, jak roste počet nakažených a přitvrzují se restrikce, roste zájem o roušky a respirátory z nanovláken, které mají poskytovat nejúčinnější ochranu proti viru. Ve čtvrtek 23. července se počet objednávek nejúčinnějších nanotechnologických prostředků ve srovnání s denním průměrem první poloviny července zvýšil na 1205 procent. Vyplývá to z údajů webového obchodního portálu Nanospace.

„Situace připomíná nákupní horečku z konce ledna tohoto roku, kdy zájemci za dva dny vykoupili všechny tuzemské sklady s nanovlákennými rouškami a respirátory na měsíce dopředu,“ řekl předseda Aso­ciace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs.

Přehledně: Změny v koronavirových opatřeních

Koronavirus

V lékárnách a dalších prodejnách se prodávají běžné roušky za 20 až 27 korun za kus, někteří prodejci mají množstevní slevy, takže roušky vyjdou levněji.

Některá kina, která mají větší kapacitu než sto míst k sezení, by mohlo nové opatření ovlivnit, to se ale neděje. Lidé se totiž do sálů kin ve velké míře nevrátili. Obecně za to mohou prázdniny, kdy je vždy návštěvnost nižší, ale také fakt, že jsou lidé opatrnější.

To pro Právo potvrdil i ředitel sítě kin CineStar a ředitel distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč. „Naše kina toto nové opatření nezasahuje, protože nedosahujeme na počet osob vyšší než 100 na jednom místě v jednom čase filmového představení,“ zmínil.

Ve skladech hmotných rezerv je vymeteno, není tam jediná rouška

Domácí

Některá opatření v krajích se s těmi vládními kříží. „Začíná se opakovat situace, kdy bohužel nedostáváme přímé informace od ministerstva,“ postěžoval si v pátek pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

O problému budou podle něho v pondělí jednat hejtmani. „Cítíme to ve všech krajích velice podobně. Já jsem kvůli tomu zrušil dovolenou, je to velice závažné téma. Byl bych velice nerad, kdyby se opakovaly komunikační šumy,“ uzavřel Hřib.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám