Hlavní obsah

Rážová: Počty nakažených hrozivé nejsou, ohniska máme jen lokální

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je aktuálně přes 5000 nakažených covidem, což je nejvíc od vzniku pandemie. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová v rozhovoru pro Právo však uklidňuje: Ohniska jsou stále jen místní.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová na schůzi Sněmovny

Článek

V posledních dvou týdnech se počty nakažených blíží ke třem stovkám denně. Jsou ty přírůstky hrozivé? Čím jsou zapříčiněny?

Hrozivé opravdu nejsou. Všechny okresy v ČR jsou nyní bez rizika komunitního přenosu. Nárůsty počtu nových případů jsou lokálního charakteru, a proto není důvod k plošným opatřením. Počty pozitivních pacientů v ČR nejsou důvodem, abychom onemocnění covid-19 považovali za závažnější než jiná infekční onemocnění.

Rážová: Zavírat kluby nebudeme

Domácí

Bude se v pondělí významně přemalovávat mapa semaforu?

Podle aktuální situace se významné změny nechystají. Situaci ve všech okresech monitorujeme a vyhodnocujeme na denní bázi.

Onemocnění s vážným průběhem je málo a tlak na vysoce intenzivní péči je téměř zanedbatelný

Porostou s počty nakažených i počty úmrtí? Ze dne na den jich nyní přibylo pět, celkový počet včera dosáhl 389.

Nikoliv. V současné době zachytáváme lokální ohniska nákazy tvořená z velké části pacienty s mírným průběhem onemocnění.

Dušek: Zasaženy jsou nové lokality, ale hygienici chytají 90 procent kontaktů

Koronavirus

Koncentrované testování v lokalitách s vyšším výskytem onemocnění zvyšuje pravděpodobnost záchytu nakažených. Onemocnění s vážným průběhem je málo a tlak na vysoce intenzivní péči je téměř zanedbatelný (dlouhodobě je kolem 120 hospitalizovaných, z toho 15–22 s vážným průběhem – pozn. red.). Proto můžeme současnou situaci hodnotit jako dobrou a zvládnutelnou.

Takže to máte pod kontrolou?

Ano. Výsledky trasování v Moravskoslezském kraji ukazují na mizící riziko nekontrolovaného komunitního šíření. Naopak Praha dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního šíření, nicméně situace je kontrolována a v čase je zatím znát zlepšení.

Systém nefunguje. Nakaženým příbuzným strážníka se hygiena ani po 10 dnech neozvala

Domácí

V pondělí jsme zveřejnili mapu stupňů pohotovosti v ČR. Okresy jsou převážně bílé, tedy se zanedbatelným rizikem, devět je zelených, bez rizika komunitního přenosu. Stupně pohotovosti budou zveřejňovány týdně, další aktualizaci zveřejníme opět v pondělí, 10. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám