Hlavní obsah

Prymula: Rychlé testy ze slin budou do tří týdnů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula Právu řekl, že nové testy na koronavirus jsou na spadnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

Kdy můžeme v ČR očekávat nové testy na koronavirus?

V tuto chvíli probíhá srovnávání nových testů s těmi, co jsou už k dispozici. Předpokládám, že bude skončeno ke konci tohoto týdne. Potom přijde schvalovací procedura ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Očekávám, že by mohly být k dispozici za dva až tři týdny. Budou to takzvané LAMP-testy ze slin, kde

se přítomnost viru určuje na bázi chromatografické změny, tedy změny barvy, a které mohou ukázat výsledek do 45 minut.

Vojtěch: Aktuální kapacita je 18.000 testů na covid-19 denně

Domácí

Je tu i nabídka na jednofázové testy ze Slovenska. Jsou to testy na bázi PCR metody (výtěr z nosu), jakou používáme dnes, ale mají o jednu fázi méně, takže výsledek lze vidět mnohem dřív.

Co testy, které dokážou rozlišit chřipku a covid-19, které příští týden představí Univerzita Karlova?

Zachytil jsem informaci, že budou k dispozici v lednu. Ale těchto testů je také celá škála. S tímto principem v zahraničí už přišli dávno, takže lze očekávat, že se i u nás takové testy objeví. Jsou to takzvané multiplex testy. Slyšel jsem dokonce o testu, který odhalí patnáct až osmnáct respiračních virů. Ten by byl ale hodně drahý, proto se nebude používat.

Minulý týden se otestovalo až deset tisíc lidí za den. Budou se tyto počty zvyšovat?

Můžeme mířit ještě výš. Maximální kapacita je dnes až osmnáct tisíc lidí denně. Limitující jsou ale odběrová místa, jejichž kapacita je dvanáct tisíc. Ta se ale budou také navyšovat.

Praha otevře dvě nová testovací místa

Domácí

Neměli by se na přítomnost koronaviru testovat jen lidé s klinickými příznaky, aby se odběrová místa zbytečně nezahlcovala lidmi, kterým nic není?

O tom se v řadě zemí diskutuje. Je jasné, že riziko přenosu je u osob s příznaky větší, než je tomu u osob nepříznakových. Ale Světová zdravotnická organizace řekla, že i tito lidé jsou šiřiteli viru. Neměli bychom je pouštět ze zřetele.

Od úterý se zpřísnilo nošení roušek. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by se měly nosit až do března. Souhlasíte?

Jsem proti tomu, aby se říkalo, že roušky budou od do. Musí se to odvíjet podle aktuálního rizika. Doufám, že semafor začne fungovat, jak má, a roušky by se měly nosit podle něj.

Jsou podle vás opatření dostatečná? Dřív jste byl pro, aby se roušky nosily ve školách.

Musí se to odvíjet podle semaforu. Ale pokud bude situace taková, že rouška bude vyžadována, tak jsem pro, aby se nosila ve vnitřních prostorech spíš trvale, aby nedocházelo k sundávání a opětovnému nasazování.

Hlavní hygienička Rážová má covid-19

Domácí

Hrozí, že se budou v ČR zavírat noční podniky, případně omezovat jejich otevírací doba třeba mezi 23. hodinou a šestou ranní?

Osobně si myslím, že bychom to opravdu měli zvažovat. V barech je riziko největší, takové opatření se dá předpokládat.

Ačkoliv počet nakažených stoupá, drtivá většina má mírné příznaky. Slábne koronavirus?

Neřekl bych, že slábne, jen mění své chování. V jarních a letních měsících jeho závažnost klesla, na druhou stranu se lépe šířil. Epidemiologicky situace určitě bezpečnější není, ale klinicky ano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám