Hlavní obsah

Plzeň nachystala hektarový areál pro bezdomovce. Je v něm i karanténa

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeň dokončila přípravu prostor, kam by mohla potencionálně umisťovat do karantény bezdomovce s podezřením na nákazu covid-19. Prostory jsou součástí skoro hektarového areálu pro lidi bez domova, který se nachází v odlehlé části industriální zóny Borská pole.

Plzeň má karanténu pro bezdomovceVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Celá lokalita začne fungovat v nejbližších dnech. Lidé bez domova zde najdou základní hygienické zázemí, mohou získat potraviny, oděvy i pomoc ze strany neziskových organizací.

Pro bezdomovce tu bude k dispozici stanové městečko. Pro ty, kteří by případně museli do karantény kvůli koronaviru, je v místním objektu připraveno 18 pokojů.

„Pokud to půjde, bude v každém jen jeden člověk, ale kdyby kapacita náhodou nestačila, máme od krajské hygienické stanice svolení dávat dva lidi na pokoj,“ řekl Právu Martin Zrzavecký (ČSSD), člen Rady města Plzně pro oblast bezpečnosti.

Bezdomovce, kteří by měli být kvůli koronavirové hrozbě izolováni, budou určovat hygienici.

Protilátky mají maximálně procenta lidí, očekává po plošném testování Prymula

Koronavirus

Zatímco v karanténě budou mít místní obyvatelé k dispozici toalety a sprchy s teplou vodou, ve stanovém městečku, které bude od objektu i od okolí oddělené plotem, budou podmínky více spartánské – žlab se studenou vodou a dvě chemické kadibudky.

„Prostor bude rozdělený na dvě části,“ popsal Zrzavecký, „v jedné otevřeme denní centrum přístupné od osmi ráno do osmi večer. Druhá, kde se bude nocovat, se večer uzavře a lidé ji budou moci opustit až ráno.“

V Plzni vyklízejí dům, který obsadili bezdomovci a narkomani

Domácí

Užívání návykových látek včetně alkoholu zakazuje provozní řád, pokud ale někdo přijde už „pod vlivem“, řešit se to podle Zrzaveckého nebude. „Na pořádek bude dohlížet hlídka městské nebo státní policie,“ dodal radní.

Více než čtyřicet stanů městu sponzorsky poskytl výrobce outdoorového vybavení, zatím jsou uložené ve skladu. „Po půjčení je vydezinfikujeme a použijeme znovu,“ konstatoval radní.

Přijdou?

Zatímco karanténu nařizují hygienici, do stanového městečka bezdomovci přijdou, jen pokud se jim zachce. „V Plzni je kolem tří set lidí bez domova, několik desítek z nich by mohlo najít zázemí právě tady,“ odhadl Zrzavecký.

Podobně to vidí Marek Novotný, ředitel Střediska křesťanské pomoci Plzeň, jedné z organizací, které budou působit přímo na místě. „Myslím si, že přijdou. Nyní nemají moc možností, jak si opatřit jídlo. A hygiena, stany, i to by je mohlo přitáhnout,“ uvedl Novotný.

Vojtěch popisuje, jak proběhne plošné testování

Koronavirus

V areálu bude působit pět neziskovek. „Někdo tady bude muset být celodenně, aby nově příchozím říkal co a jak. Uvažuje se o dobrovolnících,“ podotkl Novotný.

Zátah se nechystá

Plzeň vyšly úpravy dříve nevyužitých objektů a okolních ploch mezi Folmavskou ulicí a ulicí Na Karlově na 700 tisíc korun, v ceně jsou i ochranné pomůcky pro bezdomovce či lidi z neziskovek. „Je to prostor, který městu dlouhodobě chyběl,“ připomněl Zrzavecký.

O tom, že by teď strážníci začali vyhánět bezdomovce z černých tábořišť, které mají různě po městě, ale radnice neuvažuje. „Nic takového se nechystá,“ uzavřel Zrzavecký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám