Hlavní obsah

Pandemie koronaviru skončí v Itálii 12. srpna, jinde do konce roku, spočítali vědci

Novinky,

Už 12. srpna by v Itálii nemusela panovat pandemie nového typu koronaviru. Podle matematických modelů Singapurské technické univerzity budou počty nově nakažených stále klesat, přičemž už nemusí přijít druhá vlna. Celosvětově by mohla být většina zemí osvobozených od nemoci covid-19 do konce roku, byť i podle samotných výzkumníků je třeba brát nové předpovědi s rezervou.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Studie singapurské vysoké školy Singapore University of Technology and Design předpovídá trajektorii šíření SARS-CoV-2 v průběhu času, vědci z tamní laboratoře rovněž monitorují skutečný počet nových potvrzených případů za den od 12. května ve vybraných zemích.

Kromě Itálie také v Británii, Spojených státech, a dalších více postižených oblastech, napsal server The Daily Mail.

Nadměrný optimismus založený na některých předpokládaných termínech ukončení krize je nebezpečný, protože to může rozvolnit naši opatrnost a disciplínu.
mluvčí singapurské univerzity

Podle tohoto modelování situace vědci dospěli ke svým možná až nečekaně příznivým závěrům, které jdou proti častým varováním před podzimní druhou – a ještě nebezpečnější – vlnou.

V Británii konec v září, v USA v listopadu?

Hlavní vlna koronaviru by mohla být v Itálii zcela přemožena 12. srpna a v samotném Singapuru nejdříve, a to 19. června.

Ve Velké Británii by podle modelování odborníků měl konec pandemie nastat do 30. září, zatímco v USA bude prý krize uhašena 11. listopadu a tehdy už nebudou diagnostikovány nové případy pozitivně testovaných.

Přitom právě Američané oficiálně hlásí nejvíce mrtvých s covid-19 na světě, téměř 99 tisíc, přičemž druzí Britové „jen“ necelých 37 tisíc a třetí Italové skoro 33 tisíc. V Česku zemřelo v důsledku nákazy pouze 315 pacientů.

Diabetici tvoří až třetinu obětí v Anglii

Koronavirus

Podle nedávných výpočtů vědci také očekávali, že od června by už v Británii neměli přibývat noví mrtví – vycházejí ze snižování počtu obětí v posledních týdnech, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne. Každopádně jak připomíná server Birmingham Live, cca 350 mrtvých za den ve Spojeném království je nyní rozhodně příznivější číslo, než denní přírůstky v dubnu – tehdy šlo o více než 1000 mrtvých.

Výpočty se průběžně mění. Výše zmíněná data vycházejí z nejnovějších modelů, avšak třeba na konci dubna tyto předpovědi operovaly u oněch států s ještě dřívějšími daty „konce koronaviru“, resp. konce hromadného přírůstku nových infikovaných.

Na konci dubna při svém předchozím zkoumání laboratoř totiž podle webu BioTechniqueus hlásila, že v Británii epidemie skončí už 27. srpna a celosvětově 4. prosince. Aktuální predikce neuvádějí přesné datum celosvětového konce epidemie, nicméně podle singapurských expertů to může být opravdu do konce roku. Onen konec září jako u Británie může prý platit i ve spoustě dalších zemích – obzvlášť v těch, které jsou virovou náloží zasaženy výrazně méně.

Obavy z druhé vlny

Přesto se nabízí jistá pochybnost, zda do situace nakonec nepromluví další cirkulace SARS-CoV-2, nižší teploty na podzim, cestování, chování lidí, šíření viru z jižní polokoule či výskyt typických sezonních respiračních onemocnění typu chřipky. Proto se velká část epidemiologů podzimní možné druhé vlny dosti obává.

Šíření koronaviru na jižní polokouli zvyšuje hrozbu druhé vlny na podzim

Koronavirus

Takové obavy však nesdílejí v Dánsku. Podle hlavního epidemiologa země Kåreho Mölbacka je „velmi nepravděpodobné“, že by Dánsko zasáhla druhá vlna pandemie.

Druhá vlna koronaviru je velmi nepravděpodobná, říká dánský epidemiolog

Koronavirus

Nicméně i samotný mluvčí singapurské techniky varoval před bezbřehým optimismem. „Naše modelování a data nejsou samozřejmě přesná pro komplexní analýzu a konkrétní vývoj dané reality v jednotlivých zemích,“ naznačil, že v každé zemi může dojít k nějaké specifické nečekané situaci.

Varoval též, že „nadměrný optimismus založený na některých předpokládaných termínech ukončení krize je nebezpečný, protože to může rozvolnit naši opatrnost disciplínu“.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Celosvětově se podle oficiálních statistik do neděle 24. května nakazilo virem SARS-CoV-2 zhruba 5,4 milionu lidí, z toho necelých 345 tisíc nemoci covid-19 podlehlo. Uzdravilo se 2,26 milionu pozitivně testovaných pacientů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám