Hlavní obsah

Otevření hranic s Rakouskem a Slovenskem bez omezení se blíží

Aktualizováno

Hranice s Rakouskem by se měly znovu otevřít. Vládě to navrhne náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Otevřít by se mohly i hranice se Slovenskem, zatímco v případě Německa a Polska je situace komplikovanější. Teoreticky by to podle něj bylo možné již tento týden, byť rozhodující slovo budou mít politici. Prymula to řekl v České televizi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Zatímco v případě Rakouska není podle Prymuly důvod váhat, v případě Slovenska je problém šíření nemoci covid-19 v tamních romských osadách, odkud by se mohlo migrací onemocnění dále šířit. Přesto náměstek očekává, že i zde by se hranice otevřít mohly.

V případě Polska je problémem epidemiologická situace ve Slezsku. Minimálně tamní přechody by se proto otevírat neměly.

Ideální není podle něj ani situace v Bavorsku. „Budeme to muset zvážit, já tam rizika vidím,“ uvedl Prymula, jehož překvapilo, že Rakousko hodlá otevřít hranice s Německem. „To není otázka epidemiologie, ale politických a ekonomických vazeb,“ dodal. „To, že se otevírá Itálie, bylo překvapením pro řadu států,“ dodal.

Termín otevření hranic Prymula neuvedl. „Myslím, že to nebude nějaká vzdálená doba,” řekl. Na dotaz, zda by to mohlo být ještě tento týden, odvětil, že „teoreticky je možné všechno“.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) následně v ČT doplnil, že předběžně dohodnutý termín otevření hranic s Rakouskem by se mohl z 8. června posunout k dřívějšímu datu. Jednání s rakouskou stranou podle něj probíhají

Z Chorvatska bez testů i karantény

Návrat do ČR se bude podle Prymuly lišit podle země, z níž člověk pojede. Pokud by se jednalo o „bezpečnou zemi“, mohl by být umožněn návrat bez dalších podmínek, v případě dalších náměstek zmínil povinnost testování či karantény. „Budou odlišnosti mezi zeměmi,“ zdůraznil Prymula.

Do Chorvatska tak podle něj testy nebudou potřeba a lidé je nebudou muset mít ani při návratu, zatímco v případě Německa či Polska budou zřejmě muset lidé po návratu absolvovat karanténu či testování.

Reklama

Výběr článků

Načítám