Hlavní obsah

Ortodoxní židy v New Yorku koronavirus těžce zasáhl, teď patří mezi nejaktivnější dárce plazmy

Novinky, tcs

Už několik tisíc Američanů, kteří se zotavili z nákazy koronavirem, darovalo krevní plazmu, jež obsahuje potřebné protilátky. Značnou část dárců tvoří ortodoxní židé, což podle expertů svědčí mimo jiné o tom, jak těžce byla tato skupina lidí v New Yorku koronavirem zasažena. „Komunita vzala tragédii a proměnila ji v superschopnost,“ uvedl doktor Shmuel Shoham pro New York Times, který o situaci informoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tolik chasidů v Betlémě ještě nikdy nebylo,“ poznamenal Mordy Serle, ortodoxní žid a právník, který organizuje pacienty vyléčené z covid-19, kteří chtějí plazmu darovat. Na mysli neměl biblický Betlém, nacházející se dnes na palestinském území, nýbrž město Bethlehem ve státě Pensylvánie. Do tamní nemocnice míří desítky ortodoxních židů z New Yorku, aby plazmu darovali.

Mezi dárci byl i Serle. „Myslím, že jsem tam byl jediný chlap bez vousů,“ dodal právník se smíchem. Komunita ortodoxních židů patřila k těm, které koronavirus ve státě New York postihl nejvíce. Dokázala se však rovněž nejvíce semknout.

Jedním z iniciátorů dárcovství byl doktor Shmuel Shoham, který na univerzitě Johnse Hopkinse vede výzkum využívání plazmy k léčení lidí s onemocněním covid-19.

Když se dozvěděl, jak drtivý dopad má koronavirus na komunitu chasidských židů v New Yorku, okamžitě se obrátil na svého tamního přítele, zda by lidé nebyli ochotni plazmu darovat. Počet zájemců ho však překvapil. „Komunita vzala tragédii a proměnila ji v superschopnost,“ uvedl Shoham.

Plazmu už darovalo 12 tisíc ortodoxních židů

Nebyl jediným organizátorem židovských dárců. Podobných skupin vzniklo hned několik. „Udivilo mě, že jsme všichni měli stejný nápad,“ uvedl jeden z dalších organizátorů Avraham Weinstock. Doposud darovalo plazmu na 12 tisíc lidí z ortodoxní židovské komunity, podle organizátorů se číslo může vyšplhat až na 30 tisíc.

USA už mají nejvíc obětí na světě. Zkoušený New York vyhlíží naději

Koronavirus

Doktor Michael Joyner z organizace Klinika Mayo, který se rovněž zabývá účinností darované plazmy při léčbě covid-19, uvedl, že plazmu dostalo už přes 5000 pacientů. Zda je léčba plazmou účinná, ještě není jisté, bez vakcíny a ověřených léků, je však tato cesta nadějná.

„Jsme mírně optimističtí, ale pracujeme na vědeckých analýzách, které by nám o tom mohly prozradit více,“ uvedl Joyner. I on pracuje s darovanou plazmou převážně od ortodoxních židů. „Nejpočetnější skupinou jsou naši ortodoxní přátelé z New Yorku. Divil bych se, kdyby to byla méně než polovina,“ uvedl Joyner.

Nemůžeme dar, že jsme přežili, jen tak nechat být

Ortodoxní židé čelili v minulých týdnech kritice kvůli svým zvykům a tradicím, kterými porušovali pravidla o sociálním distancování a shromažďování. Na konci dubna rozhněval newyorského starostu pohřeb, jehož se v Brooklynu účastnilo 2500 chasidských židů. Právě tyto tradice nejspíše přispěly k silnému rozšíření viru v komunitě.

New York zdvojnásobí kapacitu testování, lidí v nemocnicích ubylo

Koronavirus

Podle Serleho, Weinstocka a dalších však nyní komunita ukazuje i svou druhou tvář, když pomáhá zachraňovat životy.

„To, že jsme se uzdravili, bereme jako dar, protože řada lidí v naší komunitě se neudzravila. A pro nás není dar něco, s čím bychom mohli jen tak sedět, užívat si to a klábosit o tom. Pro nás je to dar, který musíme využít,“ uvedl Serle. „Každý tady má dar protilátek a chce ho využít, aby zachránil další lidi,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám