Hlavní obsah

USA už mají nejvíc obětí na světě. Zkoušený New York vyhlíží naději

Novinky, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přesto, že si koronavirus v USA vybírá svou daň v podobě stále většího počtu životů, guvernér New Yorku Andrew Cuomo i hlavní virolog Anthony Fauci poukázali na nový trend. Ve státě výrazně klesá počet hospitalizovaných. Stát je z hlediska poštu nakažených nejpostiženějším místem světa, celé Spojené státy pak nově vystřídaly Itálii v čele žebříčku zemí s nejvíce oběťmi koronaviru.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Zdravotní sestra z brooklynské nemocnice si nasazuje ochrannou roušku

Článek

Stát New York patří k nejpostiženějším místům v USA i na světě. K sobotnímu podvečeru tam evidovali 172 tisíc nakažených a 8600 obětí.

V posledních dnech ale podle New York Times v tamních nemocnicích přibývá „jen” kolem dvou až tří stovek nových pacientů za den, přičemž minulý týden se jednalo o více než tisíc hospitalizovaných denně. Jedná se o nejvýznamnější pokles od začátku krize.

Koronavirus láme smutné rekordy

Koronavirus

„Znamená to, že to, co děláme, zabírá, a proto v tom musíme pokračovat,“ prohlásil Fauci s poukazem na pravidla společenského odstupu.

„Virus má podstatnou slabinu: ne­uplave přes dva metry,“ řekl Robert Redfield, ředitel vládního Centra pro kontrolu nemocí (CDC).

Situace je ale nadále vážná. Ve státě New York přibylo za posledních 24 hodin 783 obětí nákazy, což je podobný denní nárůst jako o den dříve, kdy nemoci covid-19 podlehlo 777 lidí. Oznámil to v sobotu Cuomo, podle nějž ale dál pokračoval klesající trend v počtu hospitalizovaných i lidí na jednotkách intenzivní péče.

Rekordní čísla

Celé Spojené státy ohlásily v sobotu postupně rekordní čísla o počtu obětí za den (2108) i o celkovém počtu obětí, jichž k sobotnímu večeru evidovaly 19 721. Dosud vedoucí Itálie jich měla ve stejnou dobu 19 468.

Na temném newyorském ostrově pohřbívají oběti do hromadných hrobů

Koronavirus

Jednoznačně USA vedou v počtu nakažených, v zemi s 330 miliony obyvatel jich je přes půl milionu.

Vzdor tomu se někteří lidé nechtějí opatřením proti šíření viru podřídit. Před pár dny se objevila zpráva o kalifornském pastorovi, který navzdory zákazu odmítal zrušit mše své církve, takže mu pronajímatel musel vyměnit u kostela zámky.

Nyní pastor z amerického jihu, Tony Spell z louisianského Baton Rouge, oznámil, že navzdory preventivnímu úřednímu zákazu shromáždění více než deseti osob uspořádá o víkendu velikonoční mši, na níž očekává tisíc věřících.

Svár o přípravky

V USA také dál probíhá debata o tom, jak vlastně pacienty s koronavirem, proti němuž není žádný oficiální lék, léčit.

Šéf CDC Redfield informoval, že centrum nedoporučí k léčení covid-19 přípravky chlorochin a hydrochlorochin používané na malárii a revmatimus, protože jejich účinek proti viru není prokázaný. Pokud se na tom lékař s pacientem shodnou, je to jejich rozhodnutí, dodal.

Ve Švédsku přestali léčit covid-19 antimalarikem chlorochin. Vedlejší účinky byly nesnesitelné

Koronavirus

Prezident Donald Trump veřejně vychvaluje hydrochlorochin od 23. března a odvolává se na studie a na nízký počet nákaz v Africe, kde se podle něj antimalarikum užívá. Podle deníku The New York Times však žádné takové vědecké studie neexistují.

Navíc hydrochlorochin není podle expertky na tropické choroby Terrie Taylorové proti malárii už dlouho lékem číslo jedna a v Africe se ani ve velkém ne­užívá. Kromě toho čtvrtina Američanů s revmatismem se nakazila virem, i když už hydrochlorochin brali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám