Hlavní obsah

Nakažení umírají na koronavirus, ne s koronavirem, tvrdí němečtí patologové

Nový typ koronaviru Sars-CoV-2 řádí ve světě už osm měsíců a odborníci se snaží zodpovědět jednu ze základních otázek: Jak je koronavirus, respektive nemoc covid-19, kterou způsobuje, smrtící. Kolik lidí zemřelo „s“ nebo „na“ infekci? Odpověď se pokouší dát studie asociace německých patologů, píše server 20min.ch.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Na koronavirus často umírají lidé, kteří trpí obezitou a cukrovkou.

Článek

Patologové na základě výsledků své studie vyvracejí tvrzení, že u většiny nakažených, kteří podlehli infekci, byla příčinou úmrtí jejich předchozí onemocnění či vysoký věk. Argumentují tím, že ze 154 uskutečněných pitev v 68 ústavech po celém Německu byla u 86 procent případů označena choroba covid-19 jako příčina smrti.

„Pitva prokázala, že Sars-CoV-2 způsobuje nejen poškození plic, ale postihuje i další orgánové systémy,“ uvedla asociace německých patologů. To ukazuje, že koronavirus Sars-CoV-2 „nelze v žádném případě srovnávat s běžným chřipkovým virem“.

Pili čisticí prostředky či kravskou moč. Dezinformace okolo covidu zabíjely stovky lidí

Koronavirus

Profesor Till Acker z Neuropatologického ústavu v Giessenu uvedl, že koronavirus způsobuje „infekci srdce a ledvin, ale také postižení nervového systému“. Pokud virus napadne endothelium, které vystýlá vnitřní povrch krevních i lymfatických cév a srdce, může to vést k infekci více orgánů. To odpovídá případům, kdy při nákaze nastaly poruchy krvácení a poškození krevních cév. Podle Ackera u třetiny těch, kteří zemřeli, byl virus detekován v mozku.

Covid-19 se šíří vzduchem více, než se uvádělo

Koronavirus

Pokud jde o rizikové faktory, jakými jsou například kouření, vysoký krevní tlak, obezita či cukrovka, ty významně poškozují právě endothelium a virus ho snáz napadne. To je zřejmě i důvod, proč bylo mezi 154 oběťmi covidu-19 dvakrát více mužů (105) než žen (49). Muži totiž výše zmíněnými zdravotními komplikacemi trpí častěji.

Ti, kteří podlehli nákaze virem Sars-CoV-2, měli věk v průměru kolem 70 let. Patologové poukazují na to, že tato doba smrti je přibližně deset let pod průměrem všech úmrtí v Německu.

Rychlejší šíření a nová ohniska napříč Evropou. Vypadá to na začátek druhé vlny

Evropa

Veškeré výše uvedené závěry jsou podle patologů dokladem toho, že nakažení virem Sars-CoV-2 zemřeli „na“ koronavirus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám