Hlavní obsah

Rychlejší šíření a nová ohniska napříč Evropou. Vypadá to na začátek druhé vlny

Novinky, ČTK, jem, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemiologická situace v Evropě není dobrá. Objevují se nová ohniska a nemocných po zpomalení začíná znovu přibývat rychleji. Špatné zprávy chodí ze západu, jihu i východu starého kontinentu. Některé země včetně Česka už proto přistupují k opětovnému zpřísněné preventivních opatření.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Testování na covid-19. Ilustrační foto

Článek

Už v úterý oznámilo opětovné zpřísnění opatření, jako jsou kontroly na jižních hranicích a povinné nošení roušek na některých veřejných místech, Rakousko, kde nově nakažených v posledních třech týdnech denně přibývá víc než sto, což jsou hodnoty z dosavadního vrcholu epidemie.

Ve čtvrtek oznámilo opětovné zpřísnění opatření také Česko, které kvůli nárůstu počtu případů dlouhodobě přesahujících stovku od soboty znovu zavádí povinnost nosit roušky na veřejných akcích v interiérech.

Roušky jsou zpět. Od soboty budou povinné na vnitřních hromadných akcích

Domácí

Od soboty se přidává také Belgie, kde budou zpřísněná karanténní opatření včetně rozšířených pravidel o nošení roušek. Oznámila to belgická premiérka Sophie Wilmèsová poté, co denní počty infekcí v zemi narostly nad úroveň registrovanou v červnu. Mezi 13. a 19. červencem tam průměrná 24hodinová bilance činila 193 nových případů nákazy koronavirem.

Zakrývání úst a nosu je už nyní v Belgii povinné v prostředcích hromadné dopravy, v obchodech, v kinech, v muzeích i v kostelech. Od víkendu se má povinnost rozšířit na "veškerá silně navštěvovaná místa", přičemž o přesném výčtu rozhodnou místní samosprávy. Agentura AFP předpokládá, že nařízení se dotkne tržnic, obchodních ulic či hotelů. V restauracích a kavárnách budou moci lidé sedět u stolů bez obličejových pokrývek.

Ministr Vojtěch oznámil nová opatření

Koronavirus

Omezení se vrací také na jihovýchod Evropy. Chorvatský ostrov Pag by měl podle expertů uzavřít své noční kluby a diskotéky stejně jako to udělal ostrov Mallorca. Právě na těchto místech se setkávají stovky lidí, kteří opatření proti šíření koronaviru, jako například bezpečný odstup, rozhodně nedodržují.

Nejsou to jen bujaré večírky, které přispívají k šíření nákazy na Balkáně. Také poutní místo Medžugorie v Bosně a Hercegovině, které je údajně jedním z nejnavštěvovanějších katolických poutních míst současnosti, přispívá k šíření infekce. Je to nejen množstvím lidí, ale i náboženskými ceremoniemi, které provází líbáním ikon.

První státy zvažují, že vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí

Domácí

Problémem jsou i tábory běženců, například v bosenském městě Bihac, kde měsíce v katastrofálních hygienických podmínkách tábořilo až 4000 uprchlíků, hlavně mladých mužů z Afghánistánu a Pákistánu, kteří tam uvízli, protože nesmějí překračovat vnější hranici EU se sousedním Chorvatskem.

Také Srbsko se potýká s nárůstem nakažených koronavirem. Během 24 hodin tam přibylo 359 nakažených. Nárůst infikovaných hlásí Rumunsko, kde za poslední den přibylo 1112 infikovaných.

Znepokojení vyvolala také zpráva vodárenské společnosti z Paříže, kde sice počet pozitivně testovaných zatím nestoupá, virus se ale ve zvýšené míře objevil v odpadních vodách. To by mohlo obrat příznivého vývoje předznamenávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám