Hlavní obsah

Místo turistů musí přilákat Čechy. Budou malé pražské pivovary zlevňovat?

Novinky, jab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většinu jejich klientely dosud tvořili zahraniční turisté. Sedmdesát až osmdesát procent. Tento poměr teď pandemie koronaviru zásadně změní. Kvůli zavřeným hranicím budou muset malé pivovary v centru Prahy spoléhat na české zákazníky. Pro mnohé to bude boj o přežití.

Malé pivovary v centru Prahy se místo turistů musí zaměřit na českou klienteluVideo: Novinky

 
Článek

Mírným optimismem naplňuje pivovary alespoň fakt, že 11. května mohou otevřít zahrádky. „Těšíme se na to, že po dvou měsících můžeme otevřít, i když nám to asi moc nepomůže. Ztráty budou veliké, protože duben a květen jsou jedny z nejsilnějších měsíců,“ sdělil Novinkám jednatel a spolumajitel pivovaru a restaurace U Fleků Ivo Brtník.

Pivovary za sebou mají boj o záchranu piva. Měly navařeno, těšily se na silnou jarní sezonu, místo toho musely na dva měsíce zavřít. „Navařili jsme nejvíc piva v historii pivovaru. Měli jsme zásobu 25 000 litrů,“ řekl manažer Klášterního pivovaru Strahov Marek Kocvera.

Hospody stojí, tak jedou pivní petky

Koronavirus

Část piva prodali alespoň v lahvích přes okénko. „Byla to spíš morální podpora, aby se něco dělo a aby zákazníci viděli, že pořád fungujeme,“ dodal.

Teď pivovary čeká boj o české klienty. „Chystáme různé akce, pochopitelně budou i slevy. Zatím to ještě s kolegy nastavujeme, ale určitě začneme s 15 procenty na jakoukoli konzumaci a pak se uvidí,“ nastiňuje plány U Fleků Ivo Brtník. Podobný záměr má také pivovar Strahov. Slevové programy nebo přizpůsobení jídelního lístků českým hostům.

Od státu zatím žádnou pomoc nedostaly. „Žádali jsme o 80 procent náhrady mzdy a o podporu z programu COVID Praha. Zatím bezvýsledně,“ přiznává Kocvera. A Ivo Brtník dodává: „Doufáme, že se k nám v dohledné době nějaká část těch financí dostane, abychom mohli dál fungovat.”

Foto: Novinky

Malé pivovary v centru Prahy se místo turistů musí zaměřit na českou klientelu

Letošní sezona bude špatná, spoustu podniků to možná položí, ale my chceme bojovat dál, zní z pivovarů. U Fleků už také začali znovu vařit pivo. „Už jsme rozjeli várku na znovuotevření restaurace. Připraveno zatím máme nějakých 6000 litrů,“ prozradil sládek Michael Adamík.

I on už se těší na to, až do pivovaru znovu zavítají hosté. „Je to hrozně zvláštní. Člověk tady vídá tisíce lidí a teď je to tady pivovar duchů. Nikde nikdo. Zvláštní pocit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám