Hlavní obsah

Hospody stojí, tak jedou pivní petky

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivo v petce. Můžeme si o něm myslet, co chceme, ale řadu minipivovarů v časech nuceně uzavřených hospod drží nad vodou. A výroba hnědých plastových lahví teď díky tomu zažívá boom.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V dílně firmy Lukr v Letinech na Plzeňsku už nejedou na jednu, ale na dvě směny, stroje chrlí jednu láhev za druhou. „Děláme čtyřnásobek až pětinásobek toho co normálně,“ řekl Právu zdejší mistr Miroslav Strnad.

„Dříve to bylo zhruba 3600 pivních lahví za den, teď jich bývá i osmnáct tisíc,“ konstatoval Strnad. A na trhu by se jich uplatnilo ještě víc. „Naprostou většinu odebírají minipivovary. Prosí nás, že potřebují alespoň něco. Prý je nedostatek po celé republice,“ podotkl mistr.

Jsou na třetině 

O dalším rozšíření výroby tady ale zatím neuvažují. „Nemáme na to prostory. Petky se balí do balíků po sto dvaceti kusech a ráno tady ty balíky čekají na expedici, není je kam dávat,“ konstatoval Strnad.

Polovině hospod hrozí krach

Koronavirus

„Zákazníci si většinou odebírají pět až deset balíků, ale berou to i po dvaceti,“ dodal. Třeba minipivovar Bizon z Čižic u Plzně si před víkendem koupil dva balíky dvoulitrových lahví. „Aby bylo do čeho prodávat u okénka,“ vysvětlil šéf rodinného podniku Robert Beneš. Proč zrovna dvoulitrové?

„Protože jiné neměli,“ odtušil. Prodej lahvového piva i petek zmírňuje krizi. „Za normálních časů bychom třetinu našeho piva vytočili v hospodě, třetinu rozvezli v sudech a zbytek prodali v lahvích. Nyní nám zbývají jen ty lahve doplněné petkami – ty jsme přitom dřív skoro nevyužívali. Teď jsou dobré, za sobotu a neděli do nich načepujeme nějakých pět sudů,“ podotkl Beneš.

Faktury chodí dál

Do 8. června, kdy se mají restaurace opět otevřít, snad Bizon nezahyne. „To přežijeme – i když jsme na třetině výtoče, hospody jsou zavřené, festivaly odpadly a faktury chodí dál,“ poznamenal majitel.

„Máme tři zaměstnance, nepropouštěli jsme. Domluvili jsme se tak, že já neberu nic a oni osmdesát procent. A samozřejmě jsme museli sáhnout do úspor,“ dodal. Ale trochu optimismu: po prvotním útlumu se tady už 14 dní zase vaří pivo.

Vylít pivo kvůli vládním opatřením, ale platit z něj daně? Pivovary se bouří

Ekonomika

Petky, dříve okrajovou záležitost, vzali na milost i v plzeňském minipivovaru Raven. „Jen za poslední týden jsme jich prodali přes dvě stě. Je to možnost, jak dostat k lidem čerstvě načepované pivo,“ poznamenal spolumajitel Filip Miller.

Reklama

Výběr článků

Načítám