Hlavní obsah

Merkelová zabavila respirátory, napsal slovenský politik. Ministerstvo to dementovalo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Poslanec Slovenské národní strany (SNS) Jaroslav Paška vyvolal pozdvižení na sociální síti, když ve svém statusu napsal, že v Německu zabavili zásilku ochranných prostředků určených pro Slovensko. „Merkelová zabavila ochranné prostředky našich zdravotníků,“ hlásá v titulku poslanec. Slovenské ministerstvo zahraničních věcí tuto informaci okamžitě dementovalo.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Jaroslav Paška

Článek

Resort slovenské diplomacie nicméně připustil, že kontejner určený pro Slovensko byl dočasně zadržen. Podobné problémy mají údajně také Rakousko a Švédsko.

„Žádný kontejner nebyl v žádném případě zabaven nebo zkonfiskován, pouze dočasně zadržen. Jedná se o rozhodnutí německého krizového štábu ze středy 4. března, které se kromě Slovenska dotklo i dalších států,” konstatovalo slovenské ministerstvo zahraničí.

„Resort diplomacie je v kontaktu s německými úřady, aby se situaci podařilo co nejdříve vyřešit. Zároveň vyzýváme, aby se tato skutečnost nezneužívala na strašení a vyvolávání paniky, jež nikomu neprospívá,“ stojí v prohlášení.

Slováci hlásí další nakažené. Zavírají se školy, divadla i sportoviště

Koronavirus

Poslanec SNS ve svém statusu uvedl, že kontejner určený pro Slovensko byl zadržen minulý týden v Hamburku a byly v něm osobní ochranné pracovní prostředky (respirátory a pod.), které byly objednány pro slovenské nemocnice a zdravotnická zařízení.

„Německá vláda tímto skandálním, arogantním a egoistickým krokem, ignorujícím nejen základní pravidlo o volném pohybu zboží v Evropské unii, ale i elementární lidskost, zabránila transportu nedostatkového, pro nás a naše zdravotníky v tomto čase existenčně důležitého, legálně objednaného i legálně přepravovaného zdravotnického materiálu a sprostě nám ho bez náhrady zestátnila pro okamžité použití v Německu,“ tvrdí ve svém statusu poslanec strany, která se v nedávných volbách ani nedostala do slovenského parlamentu, byť byla čtyři roky součástí vládní koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám