Hlavní obsah

Merkelová zabavila respirátory, napsal slovenský politik. Ministerstvo to dementovalo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Slovenské národní strany (SNS) Jaroslav Paška vyvolal pozdvižení na sociální síti, když ve svém statusu napsal, že v Německu zabavili zásilku ochranných prostředků určených pro Slovensko. „Merkelová zabavila ochranné prostředky našich zdravotníků,“ hlásá v titulku poslanec. Slovenské ministerstvo zahraničních věcí tuto informaci okamžitě dementovalo.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Jaroslav Paška

Článek

Resort slovenské diplomacie nicméně připustil, že kontejner určený pro Slovensko byl dočasně zadržen. Podobné problémy mají údajně také Rakousko a Švédsko.

„Žádný kontejner nebyl v žádném případě zabaven nebo zkonfiskován, pouze dočasně zadržen. Jedná se o rozhodnutí německého krizového štábu ze středy 4. března, které se kromě Slovenska dotklo i dalších států,” konstatovalo slovenské ministerstvo zahraničí.

„Resort diplomacie je v kontaktu s německými úřady, aby se situaci podařilo co nejdříve vyřešit. Zároveň vyzýváme, aby se tato skutečnost nezneužívala na strašení a vyvolávání paniky, jež nikomu neprospívá,“ stojí v prohlášení.

Slováci hlásí další nakažené. Zavírají se školy, divadla i sportoviště

Koronavirus

Poslanec SNS ve svém statusu uvedl, že kontejner určený pro Slovensko byl zadržen minulý týden v Hamburku a byly v něm osobní ochranné pracovní prostředky (respirátory a pod.), které byly objednány pro slovenské nemocnice a zdravotnická zařízení.

„Německá vláda tímto skandálním, arogantním a egoistickým krokem, ignorujícím nejen základní pravidlo o volném pohybu zboží v Evropské unii, ale i elementární lidskost, zabránila transportu nedostatkového, pro nás a naše zdravotníky v tomto čase existenčně důležitého, legálně objednaného i legálně přepravovaného zdravotnického materiálu a sprostě nám ho bez náhrady zestátnila pro okamžité použití v Německu,“ tvrdí ve svém statusu poslanec strany, která se v nedávných volbách ani nedostala do slovenského parlamentu, byť byla čtyři roky součástí vládní koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám