Hlavní obsah

Matka s dcerou se vydaly na dovolenou. Teď mají koronavirus a na krku žalobu

Novinky, mšv

Ani pandemie koronaviru nezastavila dvě ženy z Jižní Koreje, matku s dcerou, aby se vypravily na dovolenou. Kromě toho, že oběma po návratu vyšel pozitivní test, mají na krku i žalobu od vlády provincie Čedžu, jež musela nechat na ostrově uzavřít a vydezinfikovat místa, která ženy při svém výletu navštívily, uvedl server Independent.

Foto: Heo Ran, Reuters

Jihokorejci na nákupech v centru soulu

Článek

Mladší z žen, o které se v rámci soudního procesu hovoří pouze jako o Slečně A., je studentkou americké univerzity v Bostonu. Jelikož vysoká škola zavřela, rozhodla se devatenáctiletá dívka vrátit domů do Jižní Koreje, kde přistála 15. března.

Místo toho, aby se odebrala do dvoutýdenní karantény, vypravila se společně s dvaapadesátiletou matkou na dovolenou. Jelikož jim ale původní výlet na Havaj nevyšel, rozhodly se navštívit populární jihokorejský ostrov Čedžu, přestože Slečna A. už tehdy vykazovala symptomy nákazy koronavirem — měla zimnici, bolely ji svaly a v krku.

Americké tajné služby věděly o „nebezpečném viru” v Číně už loni

Koronavirus

Obě ženy si užily pětidenní pobyt na ostrově od 20. do 24. března a navštívily všechny hlavní turistické atrakce. Přestože se podle všeho Slečně A. příznaky nemoci stupňovaly, ze svého itineráře nic nevypustily.

Jde o výstrahu, tvrdí guvernér

Po návratu domů do Soulu se 25. března nechaly otestovat na covid-19, přičemž se ukázalo, že jsou obě nakažené koronavirem. Soud uvedl, že jako výsledek jejich konání se muselo uzavřít a vydezinfikovat na 20 míst, která ženy navštívily, včetně jednoho zdravotnického zařízení. Navrch bylo 97 lidí — 45 z provincie a 52 mimo ni — nuceno nastoupit do čtrnáctidenní karantény poté, co přišli s dívkou do styku.

„Doufám, že tohle vyšle jasné varování všem, kteří ohrožují těžkou práci zdravotníků, úsilí těch, kteří upozorňují na význam prevence, ale také, že se lidé více zapojí do boje proti koronaviru,“ uvedl guvernér provincie Čedžu Won Hee-ryong v prohlášení.

Turisté, kteří se na Velké čínské zdi budou chovat nevhodně, skončí na černé listině

Cestování

Navrhovatelé, vláda provincie, jakož i několik dalších postižených jednotlivců a podniků teď v rámci soudního líčení usilují o finanční náhradu škody, která činí celkem 130 milionů wonů, tedy přes 2,6 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám