Hlavní obsah

Turisté, kteří se na Velké čínské zdi budou chovat nevhodně, skončí na černé listině

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa Velké čínské zdi se chystá zatočit s vandaly. V první den znovuotevření nejpopulárnějšího úseku památky byl totiž jeden z návštěvníků zachycen, jak do omítky ryje klíčem. Kvůli takovému chování bude zavedena černá listina a provinilí turisté se na zeď už jen tak nepodívají, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Velká čínská zeď se v Pa-ta-lingu veřejnosti znovu otevřela koncem března. Dva měsíce byla kvůli koronaviru zcela nepřístupná. Hned v ten den bezpečnostní kamery zachytily jednoho z turistů, jak nejvýznamnější památku v zemi poškozuje. Zpráva se rychle rozšířila na nejpopulárnější čínské sociální síti Weibo, přičemž někteří uživatelé se shodli, že za takové chování by měli být lidé exemplárně potrestáni.

Část Velké čínské zdi se znovu otevřela návštěvníkům. Vstup jen v rouškách

Koronavirus

Správa Velké čínské zdi se v reakci na incident rozhodla zavést sérii disciplinárních opatření, které vešly v platnost 6. dubna. Zohledňují několik úrovní vandalismu, včetně rytí do omítky a dalšího poškozování památky. Nevhodně se chovající turisté budou umístěni na černou listinu, která se čas od času zveřejní, aby byli vandalové zostuzeni.

Provinilci budou navíc omezeni při koupi online lístků na Velkou čínskou zeď. Není sice specifikováno jak, dá se však předpokládat, že se na památku zkrátka nedostanou. Informační kancelář v Pekingu doplnila, že správa okresu Jen-čching zvažuje i to, že turistům na černé listině znemožní vstup i na další památky v oblasti.

„Epidemie už turistický ruch poškodila dost, takže jakékoli záměrné ničení Velké zdi je o to více tristní,“ okomentoval rozhodnutí státní tisk Beijing Youth Daily. Stejně se vyjádřil i list Beijing Daily. „Černá listina vystaví vandaly většímu tlaku veřejnosti a snad bude varováním pro turisty, kteří ignorují pravidla,“ napsaly noviny.

Wu-chan se po dvou měsících opět otevřel: Odjíždějí desetitisíce lidí

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám