Hlavní obsah

Maláčová: Kurzarbeit se prodlouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru, neskončí na konci dubna a zřejmě se prodlouží. Na podporu kurzarbeitu by stát mohl v dalších měsících využít také evropské peníze. Řekla to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si rovná roušku.

Článek

"Už teď je jasné, že se program Antivirus bude prodlužovat za 30. duben. To už je skoro stoprocentní," řekla šéfka resortu práce.

Kurzarbeitový program Antivirus spustilo ministerstvo práce minulé pondělí. Zatím obsahuje dva druhy příspěvků na vyplacené náhrady a mzdy a má pokrývat období od vyhlášení nouzového stavu do konce měsíce. Podle ministryně úřady práce dostaly dosud 26 490 žádostí o peníze.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu večer řekl, že úředníci zatím vyhověli asi 11 000 žádostí za dvě miliardy korun. Maláčová se chystá podrobné výsledky zveřejnit v pondělí.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Stát firmám poskytuje 80 procent náhrady mzdy v karanténě či výdělku lidí z uzavřených provozů do výše 39.000 korun. Tato pomoc se nazývá režimem A. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku pracovníků a surovin či kvůli poklesu poptávky proplatí 60 procent výplaty, a to do částky 29.000 korun - režim B. Oba příspěvky označené písmeny A a B se počítají ze superhrubé mzdy.

Vláda v úterý zveřejnila termíny postupného otevírání jednotlivých provozů, poslední by měly podle plánu znovu začít fungovat 8. června.

„Máme různé požadavky. Dokud se neotevře vše, bude určitě trvat režim A. Režim B je na několik měsíců. Chtěli bychom postupně A a B tak, jak se bude situace rozvolňovat, nahradit režimem C, kdy firmy budou mít zájem fungovat a my bychom jim chtěli finančně pomáhat," popsala ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám