Hlavní obsah

Londýn: Léto se ruší

Právo, DPA, ČTK, mcm

Britové se musí smířit s tím, že dovolené v cizině letos nejspíš nebudou. Řekl to britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, který je podle listu The Daily Telegraph označil za „nepravděpodobné“. Británie se chystá zčásti otevřít pro cizí návštěvníky od července.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policisté v Londýně dohlížejí na dodržování opatření proti koronaviru.

Článek

Na dotaz, zda „léto bylo zrušeno“, řekl Hancock televizi ITV: „Myslím, že to pravděpodobně bude ten případ. Plyne z toho, že je nepravděpodobné, že letos v létě budou možné velké, okázalé mezinárodní dovolené.“

Ministr připustil: „Ještě jsme k tomu nepřijali konečné rozhodnutí,“ a doplnil: „Je jasné, že se budeme snažit obnovit pohostinnost, jistou pohostinnost, od počátku července,“ pokud se podaří omezit šíření koronaviru. „Sociální odstup však bude pokračovat,“ dodal.

Metropole je na tom lépe

V deníku popsal Velký londýnský mor, některé věci se nemění

Koktejl

Britský ministr dopravy Grant Shapps řekl v úterý poslancům, že pokud má být dodrženo pravidlo o dvoumetrovém bezpečnostním odstupu od druhých, zbývá hromadné dopravě kapacita pro cestování pouhých 15 procent dosavadního počtu pasažérů. Vyzýval proto, aby lidé více používali vlastní auta. Zároveň apeloval, aby lidé v MHD nosili roušky.

Doprava v Británii má nyní asi poloviční rozsah oproti době před koronavirem. Británie v úterý oznámila dalších 627 úmrtí. Oproti pondělí to bylo třikrát více. Celkově sice úmrtnost spjatá s covidem-19 v Británii klesá, vzrostl ale podíl úmrtí v pečovatelských domovech pro přestárlé.

Podle Daily Telegraphu na ně v posledních týdnech připadalo 40 procent úmrtí lidí s koronavirem. Ministr obrany Ben Wallace v úterý poslancům řekl, že navrhl, aby s péčí o lidi v těchto domovech více pomohla armáda.

Plány na brzké spuštění nejdelší letecké linky vzaly kvůli koronaviru za své

Cestování

Britský statistický úřad (ONS), který nezahrnuje jen údaje nemocnic a pečovatelských domovů, v úterý oznámil, že počet úmrtí spjatých s koronavirem činí nyní 40 496, což potvrzuje, že ostrovní země je nákazou postižena hůře než Itálie, Francie či další země Evropy.

Při přepočtu obětí na počet obyvatel je však na tom jedenáctimilionová Belgie či čtyřicetimilionové Španělsko ještě hůře než téměř 68milionová Británie. Útěchou je aspoň to, že poprvé od počátku epidemie úmrtnost klesá ve všech částech Anglie a Walesu.

Poprvé také Londýn neměl nejvyšší počet úmrtí spjatých s covidem-19. Naopak zaznamenal nejvyšší pokles úmrtnosti. Covid-19 tak nyní nejvíce řádí na jihovýchodě země.

Nadměrná úmrtí začínají ubývat

Jinou známkou slábnutí epidemie je úbytek nadměrných úmrtí. Tak jsou označována úmrtí navíc v daném období oproti průměru pro toto období v předchozích pěti letech.

Praha chce zachránit turistické léto poukázkami na vstupy

Cestování

Celkově však podle ONS bylo jen v Anglii a ve Walesu za první čtyři měsíce letoška o 41 627 úmrtí více než za stejné období v letech 2015–2019. Tři čtvrtiny z těchto úmrtí jsou spojovány s covidem-19.

Z 23 709 potvrzených úmrtí v nemocnicích Anglie, u nichž byl potvrzen covid-19, připadlo podle britských statistiků 53 procent na lidi starší 80 let a 39 procent na lidi ve věku od 60 do 79 let.

Dalších osm procent z těchto mrtvých bylo ve věku 40 až 59 let a jen jediné procento z nich spadalo do věkové skupiny 0–39 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám