Hlavní obsah

Lockdown: Co pojem znamená a jak se dotkne života lidí

• Aktualizováno
Novinky, Lubomír Popovič, bož

S rostoucími počty nakažených, hospitalizovaných a zemřelých došlo i v Česku na lockdown. Doslovně přeložen znamená pojem „uzamčení” nebo „uzavření”, lepší překlad je plošná karanténa. V praxi se jedná o zákaz nebo omezení volného pohybu osob mimo bydliště. Určitou formu lockdownu zažilo Česko už na jaře, nyní přichází další.

Foto: Profimedia.cz

Lockdown znamená omezení pohybu nebo úplný zákaz vycházení.

Článek

Lockdown: slovo, které ekonomice nesluší

Co to znamená „lockdown“, jsme do nějaké míry mohli vidět již na jaře. Reakcí vlády na první vlnu šíření koronaviru bylo vyhlášení nouzového stavu, konkrétně 12. března. Ten se dvakrát prodlužoval, celkem tedy trval 66 dní.

Jedním z opatření byla od 16. března celostátní karanténa a omezení pohybu, které je označováno anglickým slovem „lockdown”.

Od zítřka nastává v Česku lockdown

Domácí

Tato situace s sebou ovšem nesla další negativní efekt: zmrazení ekonomiky, anglicky označované jako „shutdown”. Následkem byl nejen rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun, ale i existenční problémy podnikatelů v mnoha sektorech.

Je třeba říct, že jarní lockdown v sobě obsahoval řadu výjimek. Lidé směli jezdit do práce, na nákup i do přírody. Omezen nebyl ani pohyb po republice. Na druhé straně však byly oboustranně uzavřeny státní hranice.

Přehledně: Jaká další opatření začnou ve čtvrtek platit

Domácí

Jak vypadá přísná varianta lockdownu, ukazuje příklad Izraele. Tamní celostátní karanténa zahrnuje i zákaz vycházení dále než 500 metrů od bydliště.

Supermarkety a lékárny jsou sice i nadále otevřeny, ale pokud jsou dále než zmíněných 500 metrů, lidé do nich nesmí.

Druhý nouzový stav přinesl vlnu zmatků i další lockdown

V Česku jsme se druhé karantény neboli lockdownu dočkali také, nová přísnější opatření začínají platit od 22. října. Do tohoto data došlo zatím k omezení společného nakupování na nejvýše dvě osoby. Zavřely se také zoologické zahrady, bazény, fitness centra nebo muzea. Restaurace a hospody mají povolen jen prodej z okénka, ale bez alkoholu - pouze jídlo s sebou.

Dochází také k omezení pohybu s výjimkami, jako jsou cesta do práce, nutné zaměstnání či návštěvy blízkých. Mimo zaměstnání by platil zákaz vycházení.

„Pokud by došlo k variantě lockdownu, tak by to znamenalo v podstatě omezení opuštění bydliště,” uvedl dříve Prymula s tím, že diskuse se nyní vede o vzdálenosti, na niž by bylo možné jít ven, a o tom, v jakém počtu osob.

Nařízení a změny provázely zpočátku zmatky. Některé Prymulovy údaje se rozcházely s pozdější tiskovou zprávou vlády, nepříliš jasně jsou vymezena i některá opatření samotná.

Postiženým podnikatelům se má kompenzovat část nájmu a náklady na mzdy

Ekonomika

Ministr také původně tvrdil, že „nová opatření se oznamují vždycky ve středu”. Následně avizoval, že další opatření oznámí v pátek a budou platit od pondělí. Načež se brífink přesunul na čtvrtek a opatření omezující restaurace nebo sportoviště vešla v účinnost hned od půlnoci.

Zoologické zahrady zase počítaly se zavřením až od pondělí a lákaly návštěvníky na poslední víkend, vláda jim ovšem plány překazila a původní informaci změnila, takže nařízení platí už od pátku 9. října.

Přehledně: Kde všude jsou nově povinné roušky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám